U Hrvatskoj preispituju vojno prisustvo u Afganistanu

Enis Zebić
Autor 26.7.2019. u 09:22

U Hrvatskoj preispituju vojno prisustvo u Afganistanu

Hrvatski vojnici (arhivska fotografija) – foto Foto Darko Bandic AP

Tijelo hrvatskog pripadnika NATO-ve mirovne misije poginulog u terorističkom napadu u Afganistanu bit će u petak dopremljeno u Zagreb.

U hrvatskom Ministarstvu obrane u Zagrebu otvorena je knjiga žalosti.

Povodom pogibije skupnika Hrvatske vojske Josipa Briškog u Afganistanu hrvatske zastave spuštene su na pola koplja pred sjedištem NATO-a u Bruxellesu i pred Ministarstvom obrane u Zagrebu, u Ministarstvu je otvorena knjiga žalosti, a radni dan su hrvatski vojnici u Hrvatskoj i u misijama po svijetu započeli minutom šutnje.

To je prvi hrvatski vojnik koji je poginuo u mirovnim misijama u kojima Hrvatska sudjeluje već dvije decenije, a on i dvojica ranjenih dio su 10. hrvatskog kontingenta NATO misije potpore miru “Resolute Support”.

O napadu bombaša samoubojice koji se jučer u Kabulu motorom zaletio u vozilo sa hrvatskim vojnicima zapovjednik Zapovjednog operativnog zapovjedništva Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OS RH) brigadni general Krešo Tuškan kaže:

“To je sasvim sigurno bila pomno planirana operacija od strane napadača. Mjesto je pogodno za takav tip zadaće, jer je prometno i veliki broj koalicijskih snaga koristi su cestu.”

Izaslanstvo Hrvatske vojske predvođeno zapovjednikom vojnih specijalaca brigadnim generalom Pericom Turalijom otputovalo je u četvrtak ujutru u Kabul kako bi posjetilo dvojicu jučer ranjenih vojnika i i dalo potporu ostalim hrvatskim vojnicima na terenu u Afganistanu, kojih je sada oko sto.

Ranjeni vojnici nalaze se na liječenju u američkoj vojnoj bolnici u Kabulu, a jedan od njih dvojice još nije spreman za transport u Hrvatsku. Tijelo poginulog Josipa Briškog bit će prevezeno u petak ujutro avionom izravno u Zagreb, gdje će biti dočekano sa svim vojnim počastima.

Sigurnosni analitičar Igor Tabak s portala obris.org podsjeća da je Hrvatska bila među vrlo rijetkim državama bez ljudskih žrtava u misiji u Afganistan.

Hrvatska je ušla u misiju u Afganistanu na početku svog aktivnijeg međunarodnog djelovanja, kaže Tabak za Radio Slobodna Europa (RSE).

“To nam je bila ulaznica u međunarodni krug igrača što se tiče obrambenih sfera, i to je postavilo temelje za odnose koje danas imamo i u NATO savezu i posebno bilateralno sa Sjedinjenim američkim državama, koje su nam najveći strateški partner i saveznik. I tu se ponešto uspjelo i kapitalizirati, puno više nego kroz hrvatska djelovanja u UN-u i sa Europskom unijom”, procjenjuje Tabak.

Iako je oporbena stranka Živi zid zatražila da Hrvatska povuče vojnike iz Afganistana, novinar tportala i dobar poznavatelj vojno-sigurnosne problematike Vanja Moskaljov u izjavi za RSE kaže da ne očekuje da će se to dogoditi. Podsjeća da su glasanja za produljenje mandata Hrvatske vojske u mirovnim misijama redovito uvijek gotovo stopostotno za produljenje, neovisno o tome je li na vlasti lijevi ili desni centar.

Moskaljov vjeruje da su hrvatska Vlada i Hrvatska vojska poduzele sve u njihovoj moći da do ovakvih tragedija ne dođe. U vozilu su bila tri izvrsno obučena i izvrsno opremljena vojna specijalca, podsjeća naš sugovornik.

“Vojnici koji su u Afganistanu kvalitetno su opremljeni, od zaštitnih kaciga i pancirki nadalje. Ali, kažem, najvažnije je tu obuka, a oni su i psihički i fizički pripremljeni na takve stvari, tako da mislim da je tu sve napravljeno. Ali stvar je u tome da – ako ste tamo u bilo kakvoj interakciji sa drugim ljudima, morate biti da bi se prebacili s jednog mjesta na drugo – ne možete uvijek ni predvidjeti ni spriječiti te napade. Jer, ako netko planira izvesti napad, on će ga i izvesti. I tu se može vrlo malo toga napraviti. Tu odlučuju sekunde”, kaže Moskaljov.

Briški je bio u Hrvatskoj vojsci pet godina, od toga posljednje tri u vojnim specijalcima.

U Afganistanu je bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga i to je bila prva međunarodna misija u kojoj je sudjelovao.

RSE

Enis Zebić
Autor 26.7.2019. u 09:22

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija