U očekivanju mandatara

tačno.net
Autor 9.11.2015. u 13:06

U očekivanju mandatara

Nakon obrađenih 99 posto biračkih mjesta Domoljubna koalicija osvojila je 59 zastupničkih mjesta, Hrvatska raste 56, dok je na trećem mjestu Most nezavisnih lista s osvojenih 19 mandata

Pišu: Tamara Opačić i Nenad Jovanović, portalnovosti

Kako pokazuju rezultati Državnog izbornog povjerenstva (DIP), Domoljubna koalicija, predvođena HDZ-om, i koalicija Hrvatska raste, predvođena SDP-om, na izborima za Hrvatski sabor osvojile su svaka po pet izbornih jedinica, pri čemu je Domoljubna koalicija osvojila i glasove dijaspore. Most predvođen Božom Petrovom s osvojenih 19 mandata najbolje je prošao u središtu Zagreba te na jugu Hrvatske. Slijedi koalicija IDSPGS Lista za Rijeku s 3 osvojena mandata, iz koje poručuju da su spremni postizborno koalirati s liberalnom lijevom opcijom. HDSSB i Bandić Milan 365 osvojili su po dva mandata, a Živi zid i Uspješna Hrvatska po jedan mandat.

Najvećem iznenađenju ovih parlamentarnih izbora, Mostu nezavisnih lista, prve javne ponude za koaliciju pristigle su već nakon objave rezultata izlaznih anketa. Uvidjevši da je HDSSB osvojio tek dva mandata, ministarSiniša Hajdaš Dončić je u razgovoru za N1 izjavio: ‘Nama je u drugom mandatu najvažnija reforma lokalne samouprave, a većina načelnika iz Mosta ima sličnu platformu… Mi u koaliciju s ljudima koji paradno nose crne košulje ne idemo. Mi ne idemo u koaliciju s crnokošuljašima.’

U svom obraćanju poruku Mostu uputio je i čelnik SDP-a Zoran Milanović:

– U ove četiri godine smo pokazali i na samom kraju mandata i da smo ljudi, da smo visoko organizirana država koja zna zaštititi svoju nacionalnu sigurnost i svoje građane, ali i zalagati se za najviše svjetske vrijednosti. To smo mi i tako želimo dalje. Sami ne možemo, trebaju nam partneri i ovi izbori su to pokazali. Pozivam sve one koji žele reforme, ali reforme koji će Hrvatsku pametno, dozirano, inteligentno voditi tamo gdje joj je mjesto – među europske ljepotice, da nam se pridruže, ne kao vođama, nego kao partnerima. Ne postavljamo nikakve uvjete, želimo razgovarati o onome što smo već radili u četiri godine, u čemu su nas nekad vrlo brutalno sputavali, nisu nas podržavali u opoziciji. Sada vidimo da se pojavila politička snaga Most, ali ne samo Most, koja želi reforme i pokušava ih artikulirati. Pozivam ih da to napravimo zajedno, jer glas birača nije samo glas, to je vjera, to je povjerenje, to je nada.

I članovi Domoljubne koalicije za Most su sinoć imali samo riječi hvale. Pored Ivane Maletić, HDZ-ove europarlamentarke, simpatije je izrazio iPero Ćorić iz HSP AS-a. Svoju čestitku uputio im je i predsjednik HDZ-aTomislav Karamarko, koji je već proglasio izbornu pobjedu.

– Evo ga, tri i pol godine, pobjeda za pobjedom. I moram reći da smo pobijedili na parlamentarnim izborima, dragi prijatelji… Rekao sam da ćemo pozvati na zajedništvo sve one koji žele mijenjati situaciju u Hrvatskoj. Tko god je spreman poboljšati kvalitetu života u Hrvatskoj, dobrodošao je. To nema veze s koalicijama. Pred nama je borba za kvalitetu života. Borimo se za promjene koje će dovesti do toga da će svaki mladi čovjek ostati živjeti u svojoj domovini, borba za svako radno mjesto, za svako neobrađeno polje. Nećemo dopustiti da se odlazi iz Hrvatske, da polagano nestajemo kao narod. Nismo to zaslužili, jer naši branitelji, doktor Tuđman, a i naša djeca, zaslužili su da stvorimo kvalitetniju državu – istaknuo je Karamarko.

Međutim, Božo Petrov se tokom kampanje pohvalio sa svojom izjavom ovjerenom kod javnog bilježnika u kojoj stoji da Most nezavisnih lista poslije izbora ‘zbog dosadašnjih promašenih i za razvoj Hrvatske pogubnih politika neće koalirati niti sa SDP-om niti s HDZ-om’. Zbog toga ostaje za vidjeti hoće li upravo to biti prvo iznevjereno obećanje.

– Želim zahvaliti svim sugrađanima. Jer su ti ljudi zaslužni za ono što se dogodilo prije dvije godine, za mjesta otkud je krenuo Most. Bez njihovog povjerenja ovo se ne bi moglo dogoditi. Hvala svim građanima RH, mi obećavamo, nećemo izdati vaše povjerenje. Ovo se danas događa. Danas je jedinstvena prilika za veliku promjenu, za Republiku Hrvatsku i bolju budućnost. Nadam se da su svi političari u strankama to shvatili. Došli smo ponijeti odgovornost, ušli smo u ovu priču da bi se promjene dogodile – kazao je Petrov u svom obraćanju.

Nakon prvih nepotpunih rezultata DIP-a javnosti se obratila i predsjednicaKolinda Grabar-Kitarović te poručila da će držati u skladu sa svojim ustavnim ovlastima i da vjeruje kako ćemo uskoro imati mandatara nove vlade. Nakon čestitke hrvatskim državljankama i državljanima ‘koji su pokazali da je Hrvatska zrela demokracija’, predsjednica je posebnu čestitku uputila svojoj donedavnoj stranki, odnosno Domoljubnoj koaliciji ‘koja je relativni pobjednik ovih izbora’.

Osim HDSSB-a, koji je sa 7 mandata u Saboru ‘pao’ na dva (od kojih jedan pripada ratnom zločincu Branimiru Glavašu), najveće razočarenje na ovim izborima doživjeli su članovi ORaH-a, zbog čega je Mirela Holy, predsjednica te stranke, odmah ponudila ostavku. Bez mandata je ostao i bivši predsjednikIvo Josipović, koji je i nakon dva uzastopna poraza poručio kako od politike i dalje ne odustaje. Praznih ruku ostala je i Željka Markić ispred udruge, odnosno stranke U ime obitelji, kao i Jadranka Kosor, koja je na izbore izašla s Čačićevim Reformistima.

U XII., odnosno manjinskoj izbornoj jedinici koja nosi 8 mandata, pobjedu su ispred srpske manjine odnijeli SDSS-ovi kandidati Milorad Pupovac, Mile Horvat i Mirko Rašković. Mađarski predstavnik bit će Šandor Juhas, talijanski Furo Radin, češki i slovački Vladimira Bileka. Veljko Kajtazipredstavnik je austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske manjine, dok je Ermina Lekaj Prljaskaj prvi izbor za albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu.

SDSS je među rijetkim strankama koje su na izborima ostvarile očekivani cilj. To su ispunili samo Most i IDS – rekao je sinoć Pupovac u zagrebačkim prostorijama SDSS-a te izrazio uvjerenje da će se stranka u narednom sazivu Sabora nastaviti boriti za prava srpske zajednice u Hrvatskoj i ostvarenje programskih ciljeva.

Pupovac se tokom večeri osvrnuo i na slab odaziv birača u XII. jedinici, rekavši da su mnogi sada svoj glas dali koaliciji na čelu s SDP-om. Mjesto u Saboru na kraju ipak nije pripalo Borisu Miloševiću, kandidatu SDSS-a, koji se u IX. jedinici našao na listi Hrvatska raste.

Prisutnim se obratila i Bosa Prodanović, otpravnica poslova Ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj.

– Čestitam vam na uspjehu koji je važan za ovdašnju srpsku zajednicu. U Srbiji se s pažnjom prate politička zbivanja u Hrvatskoj – rekla je otpravnica poslova, ističući dobru suradnju ambasade i srpskih predstavnika u Hrvatskoj.

tačno.net
Autor 9.11.2015. u 13:06