U subotu prosvjed u Zagrebu sa zahtjevom da Hrvatska raskine “vatikanske ugovore” jer negiraju odredbu njezina Ustava

tačno.net
Autor 7.10.2015. u 12:45

U subotu prosvjed u Zagrebu sa zahtjevom da Hrvatska raskine “vatikanske ugovore” jer negiraju odredbu njezina Ustava

Foto: Reuters

“Želimo da se djelovanje Crkve ograniči na duhovnu sferu koja je u njezinoj domeni, ali bez miješanja u odgoj djece, reproduktivna prava žene i obitelj”, istaknula je Jadranka Barišić. Republika Hrvatska je sekularna država u kojoj svi građani imaju ista prava i obaveze, a religijske institucije moraju poštovati zakone

Nekoliko nevladinih udruga najavilo je u utorak da u subotu na zagrebačkome Cvjetnom trgu organiziraju prosvjed pod nazivom “Raskid vatikanskih ugovora” jer smatraju da ugovori koje je Hrvatska potpisala sa Svetom Stolicom negiraju odredbu njezina Ustava kojom su vjerske zajednice odvojene od države.

Republika Hrvatska je sekularna država u kojoj svi građani imaju ista prava i obaveze, a religijske institucije moraju poštovati zakone – jednako kao i sve ostale, istaknuli su na konferenciji za novinare u ime organizatora predstavnici udruga “Glas razuma – pokret za sekularnu Hrvatsku”, Inicijativa “Nisam vjernik”, Udruga “Protagora”  i Udruga “LiberOs”.

Poručili su kako je iznimno važno da se što više građana uključi i da zajedno jasno i glasno – s osjećajem za “pravednost, sviješću o važnosti vladavine prava i pogledom usmjerenim u budućnost” – kažu ‘dosta’.

Jadranka Barišić iz “Glasa razuma – Pokreta za sekularnu Hrvatsku” rekla je kako njihova inicijativa nije usmjerena protiv prava pojedinca na vjeroispovijed i vjere, za koju smatraju da je osobna stvar svakog građana, no ne želi, kako je rekla, nastavak netransparentnog financiranja crkvenih institucija novcem iz državnog proračuna i novcem svih građana.

 “Želimo da se djelovanje Crkve ograniči na duhovnu sferu koja je u njezinoj domeni, ali bez miješanja u odgoj djece, reproduktivna prava žene i obitelj”, istaknula je Barišić.

 Nijedna politička opcija ni stranka dosad se nije precizno odredila prema pitanju ‘vatikanskih ugovora’ i njihovoj reviziji te ih želimo pozvati da se u predizborno vrijeme očituju o svojim stajalištima i što namjeravaju učiniti dođu li na vlast, dodala je.

 Član Upravnog odbora Udruge “Protagora” Alan Sorić drži da bez raskida državnih ugovora Republike Hrvatske sa Svetom Stolicom nije moguće riješiti neka od gorućih pitanja u Hrvatskoj među kojima je, kako tvrdi, netransparentno financiranje crkvenih institucija iz državnog proračuna novcem svih poreznih obveznika, “obrazovanje u službi religijske indoktrinacije i diskriminacije građana utemeljeno na njihovim svjetonazorima”.

“Nadamo se da će doći dan kada će se u Hrvatskoj moći izraziti neslaganje sa stavovima Katoličke crkve a da se ne dobivaju prijetnje, kao što je slučaj s nekim našim članovima ovih dana”, rekao je Sorić.

 Zvonimir Mahečić iz Udruge “Protagora” rekao je kako ne žele, kako se često pogrešno misli, uskratu prava vjernicima, te je i on ustvrdio kako se često čini “presija prema ateistima i kako su sekularne slobode u društvu svakim danom sve manje”. “Crkva diskriminira nevjernike, ali ne diskriminira njihov novac”, ustvrdio je Mahečić.

novilist.hr

tačno.net
Autor 7.10.2015. u 12:45