U Vukovaru opet rastu tenzije zbog ćirilice

tačno.net
Autor 19.2.2013. u 14:56

Neslužbene najave da će se sutra početi postavljati dvojezične table (ćirilićne i latinićne) na ulazima i izlazima iz Vukovara, dovela je ovaj grad do stanja izrazite međunacionalne napetosti, javio je dopisnik agencije Anadolija (AA).

“Bit ćemo na svim ulazima u Grad Vukovar. Nećemo nikoga pokušati sprječavati ili napadati pri postavljanju tabli, kao što ćemo ostati pasivni i ako netko od ratnih stradalnika pokuša table skinuti ili ih prebojati”, rekao je na konferenciji za medije predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić.

Dodao je da znaju kako je za srijedu angažirana interventna policija koja bi trebala osiguravati postavljanje tabli.

“Naše komšije šaraju naše spomenike, Hrvati će šarati dvojezične table, no u državi to čini se nikoga ne zanima. Vladi kao da je stalo da izazove nemire u Vukovaru. O tome što bi se u tom slučaju moglo dogoditi upoznali smo predsjednika i Republike i Hrvatskog sabora”, naveo je Josić. Josić je istakao da je „ministar uprave Arsen Bauk rekao kako država neće u tajnosti postavljati u Vukovaru dvojezične natpise“.

Poznato je da je ministar novinarima u više navrata ponovio da će o vremenu postavljanja dvojezičnih natpisa biti na vrijeme izviješteni i pozvani, ali tog poziva za sada nije bilo.

„Poziv za tu svečanost za sada je dobila jedino interventna policija”, cinično je konstatirao Josić.

Da se situacija usijava i da prijete sukobi govori i činjenica da je protekle noći nepoznati počinitelj, ili više njih,  bijelim sprejem ispisao grafite po spomen-obilježju masovne grobnice na farmi Lovas, na izlazu iz Borova Sela prema Dalju. Na mjestu gdje su eshumirana 24 hrvatska branitelja i civila ispisano je više puta četiri „C“ i „BY“ što označava vukovarsku registraciju na ćirilici.

Glasnogovornik Stožera Zdravko Komšić kazao je kako će, ako se postave dvojezični natpisi u Vukovaru, predsjednik Vlade Zoran Milanović, koji je, navodno, odbio primiti prosvjednike branitelje na razgovor, biti prvi hrvatski premijer, a SDP prva politička stranka u Hrvatskoj, koji je ”uveo ćirilicu kao ravnopravno pismo u Vukovaru”.

„Vukovar je 1991. godine izgubio bitku, ali je dobio rat. Možda i sad izgubimo bitku, ali ćemo opet sasvim sigurno dobiti rat.“, naglasio je Komšić.

Damir Maduna, jedan od članova Stožera poručuje da će se veterani rasporediti na sedam do osam ulaza u grad i čekati da policija ode.

”Kada ode, vidjet ćemo kako ćemo te dvojezične natpise anulirati, skidanjem ili ćemo ih prebojiti. Radit ćemo to bez obzira na kaznene ili prekršajne prijave“, rekao je Maduna.

Najavljeno je da će zbog najave postavljanja dvojezičnih tabli u Vukovar sutra doći branitelji iz Zagreba, Kutine, Slavonskog Broda, Vinkovaca, Osijeka i još nekih hrvatskih gradova.

Nadležne državne institucije, kao ni policija Vukovarsko-srijemske županije nema ni službene ni neslužbene informacije o postavljanju tabli, iako je poznato da se one već naveliko štampaju i izrađuju.

AA

tačno.net
Autor 19.2.2013. u 14:56