U Zagrebu opet oslikan mural ratnom zločincu Slobodanu Praljku

tačno.net
Autor 12.12.2021. u 09:48

U Zagrebu opet oslikan mural ratnom zločincu Slobodanu Praljku

foto: telegram.hr

U oktobru su bila uklonjena četiri murala među kojima i onaj Slobodanu Praljku i to nakon što su to tražili građani zagrebačkog kvarta Lanište, gdje se mural i nalazio.

U zagrebačkom naselju Lanište ponovno je iscrtan mural s likom osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka, nešto više od mjesec dana nakon što je uklonjen, piše hrvatski portal Index.hr.

Fotografije je na Facebooku objavio psihijatar Herman Vukušić.

“Povratak murala tražilo je i dvadesetak zagrebačkih veteranskih udruga koje su se okupile prije par tjedana upravo na temu skandaloznog odnosa novih gradskih vlasti prema hrvatskim braniteljima. Siguran sam, odluče li Tomašević i njegova svita ponovo ići na uklanjanje murala, branitelji će im se žestoko suprotstaviti”, napisao je Vukušić.

Krajem oktobra su s trafostanice uklonjena četiri murala, od kojih su dva bila posvećena Vukovaru. Druga dva murala bila su posvećena Dinamu i generalu Praljku, a upravo zbog Praljka su građani zatražili uklanjanje murala, s obzirom na to da se radi o osuđenom ratnom zločincu.

Okolnosti ranijeg brisanja murala

Nakon uklanjanja murala veterani i nezadovoljni Zagrepčani su se okupili ispred trafostanice, a stigli su i Bad Blue Boysi, koji su izradili novi mural.

Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet pojasnio je tada okolnosti brisanja murala, istaknuvši da ih je HEP, u čijem je vlasništvu trafostanica, prebojao jer su nacrtani bez njihove dozvole.

Istaknuo je da su se na trafostanici nalazila dva murala. Jedan, koji je bio “problematičan” jer je bio posvećen osuđeniku za ratni zločin Slobodanu Praljku, i drugi, koji je bio posvećen Vukovaru i nalazio se na tri strane trafostanice.

Objasnio je da je cijeli slučaj pokrenut nakon prijave građana zbog murala o Praljku, nakon čega je HEP reagirao odlučivši prebojati čitavu trafostanicu.

Svi uklonjeni greškom, osim Praljkovog

“Nakon dojave građana HEP je reagirao i odlučio prebojati sve četiri strane trafostanice. Preostale tri strane na trafostanici nisu bile problematične, no, nažalost, u režiji HEP-a je prebojano sve”, ustvrdio je Korlaet.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je komentirao uklanjanje murala na zagrebačkom Laništu i rekao da su svi uklonjeni pogreškom, osim onog posvećenog ratnom zločincu Slobodanu Praljku.

“Vijeće gradske četvrti je tražilo uklanjanje murala Slobodana Praljka na temelju prijave građana. Prijava je proslijeđena Komunalnom redarstvu, koje je uputilo nalog HEP-u budući da se taj mural Slobodana Praljka nalazio na trafostanici HEP-a.

Greškom su uklonjeni svi murali na trafostanici. Konkretno, greškom su uklonjeni mural 94. gardijske brigade, mural posvećen Dinamu i mural posvećen žrtvama Vukovara”, rekao je prije nešto više od mjesec dana gradonačelnik Zagreba.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 12.12.2021. u 09:48