Udruge manjina u Hrvatskoj pitaju: Tko je sljedeći?

tačno.net
Autor 29.11.2013. u 10:37

Udruge manjina u Hrvatskoj pitaju: Tko je sljedeći?

Članovi nekoliko civilnih udruga najavili su akciju protiv referenduma za sutra i optužili državu da nije zaštitila manjinska prava

Predstavnici nekoliko civilni udruga održali su danas u LGBT centru u Zagrebu konferenciju za medije sa koje su još jednom pozvali glasače da na referendumu glasaju protiv, te najavili za sutra marš „Glasam protiv“ na Cvjetnom trgu, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Sanja Juras iz Lezbijske udruge Kontra naglasila je kako su LGBT osobe u Hrvatskoj već obespravljena manjina jer nemaju pravo na brak, na nasljeđivanje mirovine, obiteljsku mirovinu itd.

„Ovaj referendum nema za cilj ništa nego i dalje šikanirati jednu već obespravljenu i marginaliziranu društvenu skupinu“, rekla je Juras i pozvala sve da na referendumu stanu u zaštitu manjinskih prava, glasaju ‘protiv’ i „učine ono što državne institucije nisu učinile“.

Juras je naglasila kako se ovaj referendum nije smio dogoditi jer ga je država trebala spriječiti. Ustavni sud, dodala je, nije stao u obranu ljudskih vrednota.

Željko Peratović iz Udruge ”Glas razuma – pokret za sekularnu Hrvatsku” nazvao je inicijativu koja želi definiciju braka kao zajednicu žene i muškarca unijeti u Ustav homofobnom i klerikalnom, a referendum diskriminatornim.

„Ne smijemo dopustiti da se država miješa u vjerske slobode, ali isto tako ni da nas Crkva koristi kao sredstvo za preuzimanje političke moći“, rekao je Peratović.

Ljubo Manojlović iz Srpskog demokratskog foruma (SDF) rekao je kako će nakon manjinskih populacija doći na red i nacionalne manjine.

„Tko će biti sljedeći? Nažalost, nismo morali čekati dugo, sljedeće su nacionalne manjine koje su došle na red s referendumom o uskraćivanju njihovih prava“, rekao je Manojlović, te dodao:

„To je zahtjev koji se protivi ustavnom zakonu i minimalnim standardima koje je Hrvatska pri ulasku u EU obećala štititi“.

Predstavnici udruga zajednički nastoje zaštiti prava manjinskih skupina u Hrvatskoj i protive se referendumu o braku koji se održava 1. prosinca, ali i pokretanju novog referenduma o dvojezičnosti u Hrvatskoj.

 

tačno.net
Autor 29.11.2013. u 10:37