UGLEDNOG NOVINARA NAPALI NA KUĆNOM PRAGU Trojica u Karlovcu iscipelarila Željka Peratovića

tačno.net
Autor 29.5.2015. u 14:03

UGLEDNOG NOVINARA NAPALI NA KUĆNOM PRAGU Trojica u Karlovcu iscipelarila Željka Peratovića

Istraživački novinar godine Željko Peratović (49) brutalno i huljski pretučen je na svojem imanju u Luci Pokupskoj nedaleko Karlovca jučer oko 19 sati. Trojica muškaraca upala su mu u dvorište, a potom su ga ugurala u njegvou kuću i tamo iscipelarila.

Direktnog povoda nema, kaže nam Peratović na hitnom prijamu Opće bolnice Karlovac, ali pretpostavlja da je u pozadini njegova kaznena prijava protiv ilegalnih kupskih pjeskara.

– Zaustavili su se pred kućom od susjeda, vidjeli mi valjda auto, pa mene, izašao je jedan i rekao: Ja sam Vlado Čunko, vi ste o nama pjeskarima pisali, vi ste na sjebali. Mislio sam da su neke budale kojima je pofalilo goriva ili rakije, nisam shvatio. Rekao sam da je to neka greška. Krenuli su na mene. Dohvatio sam vojnićki ašov, pokušao sam se obraniti. Valjda radnik od tog Čunka, sjećam se da nije imao zubiju, potrgao mi je majcu, a onda je došao treći i rekao: Ja ću mu pokazati. Bili su sumaniti, kao drogirani, pokušao sam da nikoga ne udarim u glavu, bojim se, ubit ću ga, pa sam ih udarao po nogama. Tu smo se naganjali, a onda su me svladali, iscipelarili su me, a taj mlađi, valjda od Čunkov sin, uzeo je vekericu i udario me u glavu, priča novinar Peratović.

Kaže da je dozivao u pomoć, ali reakcija iz susjedstva je izostala.

Kad su se pokupili nazvao je, dodaje, policiju, poziv je ponovio nakon 20 minuta, a tada im je rekao o kome bi se moglo raditi. Došla je i hitna.

– Netko ih je nakurio, ništa aktualno nismo pisao protiv pjeskara, čak ni na fejsu. Ali, negdje 2010. godine sam podnio kaznenu prijavu protiv Grada Karlovca i Hrvatskih voda zbog klizišta na Kupi koje je prijetilo da mi odnese kuću. U njoj sam bio naveo da su dozvoljavali ilegalno pjeskarenje, ali tog Čujka nikada nigdje nisaa spomenuo. Pretpostavljam da ih je netko jednostavno nahuškao na mene – priča novinar, dodajući da su napadači bili vidno pijani.

Susjedi su mu, kaže, rekli, da se napadači bave pjeskarenjem na Kupi u mjestu Kupčina.

Ima nekoliko vidljivih ozljeda na glavi i prepun je hematoma, a o ozbiljnosti ozljeda znat će se više nakon liječničkog pregleda.

Napadači još nisu uhićeni

Iako im je nepadnuti novinar dojavio ime i prezime kojim mu se predstavio jedan od napadača, te opisao automobil kojim su se odvezli, karlovačka policija do 22 sata još ih nije locirala.

Glasnogovornica PU karlovačke Senka Staroveški potvrdila je da su oko “19.10 sati zaprimili prijavu 49-godišnjeg muškarca da je napadnut u kući u Luci Pokupskoj od strane tri nepoznate osobe, uslijed čega je ozlijeđen”.

– Napadači još nisu uhićeni, istraga je u tijeku, kazala je glasnogovornica Staroveški.

HND: Napadi na novinare i prijetnje u vezi s njihovim poslom trebaju postati kazneno djelo

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je u četvrtak navečer napad na novinara Željka Peratovića, zatraživši da napadi na novinare i prijetnje u vezi s njihovim poslom postanu kazneno djelo.

U telefonskom razgovoru iz bolnice s predsjednikom HND-a, dva sata nakon što je pretučen, Peratović je najavio kaznenu prijavu policiji. U HND-u pak tom prigodom ističu kako očekuju “da će, za razliku od mnogih ranijih napada na novinare, ovaj puta počinitelji i naručitelji biti otkriveni i adekvatno kažnjeni”.

“Ovo nije prvi fizički napad na kolegu Peratovića zbog njegovih istraživanja i pisanja. Ovoga puta napadači su mu rekli da ga tuku zbog navodnog pisanja o ilegalnom iskapanju šljunka ali Peratović tvrdi da o toj temi nije nikada pisao tako je pravi razlog vjerojatno u njegovom bavljenju osjetljivim političko-sigurnosnim temama zbog čega je svojevremeno i dobio otkaz u redakciji lista „Vjesnik“. Taj je otkaz nedavno pravomoćnom sudskom odlukom proglašen nezakonitim”, navodi se, između ostalog, u priopćenju HND-a.

“Ovo je, nažalost, samo nastavak učestalih prijetnji i napada na novinare u vezi sa obavljanjem njihova posla. Hrvatsko novinarsko društvo poziva nadležne organe i institucije da u najvećoj mogućoj mjeri zaštite novinare pri obavljanju posla te traži da se zakonskim izmjenama svaki dokazani napad na novinare ili prijetnja u vezi sa njihovim poslom tretira kao kazneno djelo”, ističe se u priopćenju.

jutarnji.hr

tačno.net
Autor 29.5.2015. u 14:03