Održan prosvjed “Ujedinjeni protiv fašizma” u Zagrebu

tačno.net
Autor 28.2.2015. u 20:01

Održan prosvjed “Ujedinjeni protiv fašizma” u Zagrebu

Foto: Index.hr

Nekoliko stotina antifašista prosvjedovalo je u subotu oko sat vremena na središnjem zagrebačkom trgu s transparentom “Ujedinjeni protiv fašizma”, protiveći se namjeri A-HSP-a da na tom mjestu održi okupljanje pod nazivom “Prisega domovini i Klubu Hrvatskih domoljubnih snaga”, koje im je ranije zabranio MUP uz obrazloženje da bi to moglo uznemiriti veći broj građana.

Iz policije je priopćeno da je privedeno pet A-HSP-ovaca u dobi od 50, 52, 68 i 52 godine i to zbog namjere održavanja zabranjenog javnog okupljanja. Na Trgu bana Jelačića, priopćila je PU zagrebačka, između 12 i 13 privedene su dvije osobe u dobi od 28 i 35 godina koje su sudjelovale na neprijavljenom antifašističkom prosvjedu. Naknadno je, oko 14 sati, na Trgu privedena još jedna osoba zbog kršenja javnog reda i mira.

Priveden Keleminec

Članovi ekstremnog A-HSP-a umjesto postrojavanja svoje stranačke vojske na Trgu bana Jelačića cijeli scenarij namjeravali su održati ispred groba Ante Starčevića u Šestinama, no ni to im nije u potpunosti uspjelo jer im se nije pojavilo stranačko vodstvo. Postrojili su se samo ispred crkve, i vrlo brzo napustili područje.

Ostojić ustašama zabranio skup

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zabranio je najavljeni prosvjed ekstremne Autohtone – Hrvatske stranke prava (A-HSP), zakazan za subotu u središtu Zagreba, uz obrazloženje da bi javno okupljanje uz postrojavanje i davanje prisege moglo uznemiriti veći broj građana, no ta je stranka priopćila da će se u subotu svejedno pojaviti na Trgu.

Ministar Ostojić izjavio je u četvrtak novinarima da tog prosvjeda neće biti jer je u suprotnosti sa svim temeljnim vrijednostima. “Stranačku vojsku ne možete postrojavati na Trgu bana Jelačića”, rekao je Ostojić novinarima.

Dražen Keleminec, predsjednik te neparlamentarne stranke najavio je ranije taj prosvjed pred Prkršajnim sudom u Koprivnici, gdje je sa stranačkim suradnicima otpjevao ustašku pjesmu “Evo zore, evo dana”.

Ta stranka priopćila je u četvrtak da je legalno i u zakonskom roku prijavila skup, poručivši ministru da u subotu “može napokon hapsiti hrvatske domoljube i branitelje”. Dodaje da je na istom trgu prošlu subotu ministar dozvolio okupljanje ljevičarima.

Index.hr

tačno.net
Autor 28.2.2015. u 20:01