Upoznaj drugu domovinu!

Radomir Lazić
Autor/ica 7.6.2018. u 16:33

Izdvajamo

  • Ostalo je, čini se, pod kontrolom. Ko ukrade u prvoj sklanja se u drugu domovinu i obratno. Toliko ih je da bi se mogla razviti solidna turistička ponuda, „Upoznaj drugu domovinu.... ili, „Posjeti prvi put svoju prvu domovinu“.

Povezani članci

Upoznaj drugu domovinu!

Nekad davno, za vrijeme onog režima u kome je na tržištu vladala opšta nestašica venecijanskih gondola, ljudi su išli u Trst pa ih kupovali. Stajale su na centralnom mjestu u dnevnom boravku koji je ujedno bio i kuhinja a nerijetko i spavaća soba. Oni koji su je i imali donosili bi iz Trsta velike lutke koje su stajale na krevetu, na blagi dodir glave mrdale okicama a za one imućnije Talijani su pravili lutke koje su plakale. Ko je imao FIAT 1300 obavezno je donosio onog cuku koji je u vožnji mrdao glavom a oni koji su vozili iza, u Fići, posmatrajući to jednolično mahanje obično bi, k′o hipnotisani, završavali u jarku. E sad, ipak davno je to bilo, umjesto gondola malo-malo pa, i to oni nama, dođu komisije. Venecijanske!

I opet je sve tu, i cuke koje mašu glavom i lutka koja mrda okicama (naravo da i zaplače kad treba) i OSTALI u Fići, zbog kojih je i čitava ta zajebancija i koji će, kako se čini, opet završiti u jarku.

Jebajiga!

Nego, kako ide konstitutivni ? Pita me skoro dobar prijatelj, Slovenac, da mu objasnim kakva je razlika između Bosanca i Bošnjaka. Otkud znam čovječe (foliram ga) vidiš da smo svi isti osim onih različitih pa mu, da skratim, kažem da od naših niko nije bio u Hagu i svi bili u Armiji a niko u logistici. A onda, mislim nešto, što ja njemu ne bih to detaljnije objasnio, da zna čovjek. Rekoh, znaš, Bosanac je bio Bosanac i prije a i poslije popisa a Bošnjak je Bošnjak sve do izbora a onda postane Bosanac pa bi još i da je što više Bosanaca i bosanstva. Neka hvala, vama vaši nama naše.  A malo bolje kad razmislim (nije to za Bosanca) kako to da njima ko novopečenim Bosancima dozvoljavaju da budu birani i što je najgore izabrani.

Al′ hajde, jebajiga!

Sad će ti vaši izbori pa u pamet. Šansa je tu, treba je iskoristiti. Završiti fakultet, zaposliti se, doktorirati, svi isto obećavaju. Što su slagali prošli put obećaće i ovaj.

Ostalo je, čini se, pod kontrolom. Ko ukrade u prvoj sklanja se u drugu domovinu i obratno. Toliko ih je da bi se mogla razviti solidna turistička ponuda, „Upoznaj drugu domovinu…. ili, „Posjeti prvi put svoju prvu domovinu“.

Nisu vrijedni pomena ovaj put beznačajne pojave i likovi. Sva ta izgubljena imovina u prijateljskoj, ludi Mile Rus, uglađena ugrožena baraba, onaj Sebijin. Doći će sve to na svoje, policija radi punom parom. U spektalularnoj i munjevitoj akciji, poslije petnaestak kilometara potjere u gusto naseljenom gradskom području uhvaćen je opasni kriminalac sa ukredene, iz granapa, tri konzerve tunjevine. Kažu, poznat policiji od ranije.

Pa nešto, opet, razmišljam. Kad to sve skupa izaberete komotno bi u biografiji većine njih moglo pisati-poznat policiji od ranije!

E jebajiga!

Radomir Lazić
Autor/ica 7.6.2018. u 16:33