Viktor Ivančić se susreo s Republikom Hrvatskom: Hrvatska se rasplakala jer je “tretiraju ko zadnju kurvu”

M. Podumljak i K. Markalaus
Autor 25.3.2017. u 10:19

Viktor Ivančić se susreo s Republikom Hrvatskom: Hrvatska se rasplakala jer je “tretiraju ko zadnju kurvu”

Jučer, 23. ožujka o.g.  predstavnici nekoliko braniteljskih udruga podnijeli su Županijskom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv novinara tjednika Novosti,  te imenom protiv više autora – Borisa DežulovićaViktora Ivančića i Milorada Krstulovića. Kao razlog ove akcije skupine braniteljskih udruga, navode se tekstovi navedenih autora, kojima, prema navodima u prijavi ‘šire mržnju i netrpeljivost prema hrvatskom narodu i državnosti’.

Naime, na press konferenciji održanoj u Splitu predsjednik županijske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Ivan Turudić zatražio je od Državnog odvjetništva RH da pokrene kazneni progon protiv trojice komentatora tjednika Novosti, a od Vlade Republike Hrvatske da uskrati Novostima financijska sredstva koja dodjeljuje Savjet za nacionalne manjine, izvijestila je jučer redakcija Novosti. Kaznenu prijavu podnijeli su predstavnici Koordinacije udruga veterana borbenih postrojbi i Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Predsjednik HDLSKL – SDŽ, Ivan Turudić za Fairpress je kazao da su “spomenuti novinari u periodu od ožujka 2016. do siječnja 2017. u nizu tekstova izrazili otvorenu netrpeljivost i mržnju prema hrvatskom narodu, ideji hrvatske državnosti, te prema simbolima Republike Hrvatske i nacionalnim blagdanima”.

Naveo je da se radi o tekstovima: “O besmislu hrvatske države“, “Šupačka Hrvatska“, “Jebo vas Jambo“, “Tajna bijelog polja“, “Križev korak“, “Zlomovina” i “Rabljena sedmica“.

Nadalje, Turudić dodaje kako smatraju “da su ovakvim ponašanjem ostvarena sva bitna obilježja kaznenih djela javnog poticanja na nasilje i mržnju te povrede ugleda Republike Hrvatske, a ista su počinjena s ostvarenim obilježjima zločina iz mržnje što je dodatna otežavajuća okolnost; tako da smo bili prisiljeni podnijeti kaznenu prijavu Županijskom DORH-u, te smo zatražili da se poduzmu sve zakonom predviđene radnje i da se protiv osumnjičenika pred nadležnim sudom pokrene odgovarajući kazneni postupak”.

Nažalost, oni odgovorni u DORH-u koji tako promptno reagiraju „po službenoj dužnosti“ kada je u pitanju podizanje optužnica i progon hrvatskih branitelja,na ovakva (ne)djela uopće ne reagiraju već blagonaklono ispod oka, promatraju ove devijacije i na taj način i oni pasivno sudjeluju u blaćenju hrvatske države, hrvatskog naroda, odnosno simbola državnosti za koje su hrvatski branitelji i hrvatski narod podnijeli neizmjernu žrtvu. A da apsurd bude veći, baš oni su ti koji su izabrani da štite interese Republike Hrvatske i to bi im trebala biti primarna zadaća. Stoga tražimo da i ovdje DORH iskaže istu brzinu i restriktivnost kao i u slučaju verbalnog delikta navijača Torcide na prošlom derbiju između Hajduka i Rijeke jer u protivnom dolazi u pitanje primjena načela ravnopravnosti građana pred zakonom, Ivan Turudić.

Osim toga, zatražili su da se tjedniku „Novosti“ uskrati financiranje kroz naredne tri godine sukladno kriterijima Savjeta za nacionalne manjine.

U osvrtu na kaznenu prijavu, Boris Dežulović je za Hinu izjavio da se “u potpunosti i bez ostatka slaže s Ivanom Turudićem, predsjednikom splitske županijske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, kad kaže kako su ‘medijske

slobode dopuštene i potrebne jer bez njih nema razvoja demokratskog društva’, ali da i ‘u slobodi medija svi moramo paziti što i kad ćemo izgovoriti i na koji način’, te da ‘ne smijemo ničim poticati na mržnju i netrpeljivost’”.

“Nemam tu što dodati i oduzeti, stojim uz hrvatske branitelje i logoraše u toj časnoj civilizacijskoj borbi i nadam se da će nam se pridružiti i hrvatsko pravosuđe te konačno stati na kraj govoru mržnje i netrpeljivosti, osobito onom koji, kako s pravom kaže gospodin Turudić, ‘vrijeđa nas kao većinski, hrvatski narod”, istaknuo je Dežulović.

Iz redakcije Novosti kazali su nam da je riječ o nastavku orkestrirane kampanje protiv tjednika Novosti koju je pokrenula Željka Markić.

Viktor Ivančić za Fairpress je prokomentirao ovu situaciju:

Ja sam se s Republikom Hrvatskom jutros sastao u jednom kafiću na splitskim Bačvicama i razjasnili smo međusobne odnose. Imala je krasnu ljubičastu bluzu. Rekla mi je da se ne osjeća uvrijeđenom zbog mojih tekstova, nego zbog onih koji, nastupajući u njeno ime, nastoje sudskim putem zabraniti slobodu govora, te je na taj način, kako je kazala, “tretiraju ko zadnju kurvu”, a ona je ustvari jedno čedno kršćansko čeljade. Onda se rasplakala kao kišna godina. Ovim putem pozivam sve aktere da prestanu zloupotrebljavati Republiku Hrvatsku u nečasne svrhe. Nastave li se odnositi prema njoj kao prema kurvi, dovest će je do očaja. Već sad je ovdje toliko ozlojeđena i nesretna da bi mogla spakirati kofere i vratiti se u Jugoslaviju.

Ovo je već treća kaznena prijava koju zagovornici desnog svjetonazora podnose protiv tjednika Novosti zbog objavljenih tekstova. Naime, 2015. godine predsjednik HSP-a Daniel Srb kazneno je prijavio SNV i njegovog predsjednika Milorada Pupovca kao izdavača portala, novinara Ivicu Đikića kao glavnog urednika i Tamaru Opačić kao izvršnu urednicu portala te novinara Nikolu Bajtu, a sve zbog satirične pjesme pod nazivom „Lijepa naša haubico“, koja je uslijedila kao reakcija na održan vojni mimohod u Zagrebu kojim se obilježila 20. obljetnica akcije Oluja. Ovoj prijavi pridružila se i jedna od novinarskih udruga HNiP, koji je otvorenim pismom tražio od DORH-a da pokrene postupak protiv Novosti zbog pjesme Lijepa naša haubico.

U javnom prostoru spekulira se s više razloga, odnosno motiva podnošenja kaznene prijave, uključujući i kako je ona odgovor na „progon hrvatskih branitelja od strane DORH-a“, te zahtjeva prema DORH-u da postupi „jednako ažurno i restriktivno kao i u slučaju verbalnog delikta navijača Torcide“ kako prijavu interpretirali njezini podnositelji, do navoda tjednika Novosti, kako se radi o nastavku „kampanje koju je protiv njih pokrenula Željka Markić“.  No ovdje nije zgorega napomenuti kako je prijavi prethodilo i podizanje optužnice protiv 27 godišnjaka, koji je krajem prosinca prošle godine prijetio smrću novinaru i književniku Borisu Dežuloviću, koji je sada jedan od osumnjičenih u prijavi skupine braniteljskih udruga.

O tome radi li se u navedenim tekstovima o „blaćenju hrvatske države, hrvatskog naroda, odnosno simbola državnosti za koje su hrvatski branitelji i hrvatski narod podnijeli neizmjernu žrtvu“ te zaslužuju li pisci kazneni progon, ili se radi o pritisku na slobodu medija po modelu lupanja DORH-om po Novostima, nek svaki čitatelj zaključi sam. Inkriminirani tekstovi dostupni su na prethodnim linkovima.

fairpress.eu

M. Podumljak i K. Markalaus
Autor 25.3.2017. u 10:19

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija