Vlada u Hrvatskoj nastupila sa svetom vodicom i planiranim uštedama

Ešref Zaimbegović
Autor 29.1.2016. u 14:03

Vlada u Hrvatskoj nastupila sa svetom vodicom i planiranim uštedama

U novoj vladi sjede nosioci desničarske ideologije, nadu donose premijer Orešković i ministar finansija Marić

Piše: Adelheid Wölfl, derstandard.at

Vlado Košić, ultrakonzervativni sisački biskup dopratio je prvi radni dan  novog, desničarskog ministra branitelja Miju Crnoju u njegov ured. U ponedjeljak je Crnoja preuzeo ministarstvo branitelja od svoga socijaldemokratskog prethodnika. Biskup je došao da bi blagoslovio prostorije ministarstva. Ovo pobuđuje utisak kao da će se u Hrvatskoj ubuduće vladati prema kanonskom pravu i da će se odbaciti sekularizam.

U novoj konzervativnoj vladi u Zagrebu sjedi nekoliko nacionalista čiji antiliberalni stavovi smetaju mnogima. Crnoja je naprimjer predložio da se uvede registar izdajnika u kome treba da se unesu svi koji su bili protiv “domovinskog rata” (1991. – 1995.) ili koji ne zastupaju “nacionalne interese”. U jednoj protestnoj akciji oko 4.500 građana su se već sami prijavili kao izdajice.

Obožavanje ustaštva

Veterani su u prednjoj liniji nacionalista – Crnoja je i jedno i drugo. Nastup koalicije između konzervativnog HDZ i nove stranke Most počeo je sukobom na području kulture. Najkontroverzniji je ministar kulture Zlatko Hasanbegović, istoričar, koji je poštovatelj fašističkog  pokreta ustaša. On hoće da uvede zakon o lustraciji na osnovu koga bi se sa javnih pozicija uklonili svi predstavnici jugoslavenskog socijalističkog režima.

U petak su već održani masovni prosvjedi protiv revizionista. Šef HDZ  Tomislav Karamarko je prijatelj Hasanbegovića. U najboljem slučaju on je ovome ekstremisti obezbjedio poziciju da bi javnost odvratio od tvrdih mjera koje predstoje Hrvatskoj zbog velikih dugova. Ali to nije potpuno sigurno.

Vanstranački premijer i bivši finansijski direktor facmaceutske firme Pliva, Tihomir Orešković i ministar finansija Zdravko Marić trebali bi pokrenuti ekonomski oporavak Hrvatske. Oni važe kao nosioci novih nada. U svakom slučaju zbog nedostatka baze u stranci biće im teško provesti reformsku agendu u javnom sektoru. Međutim Orešković i Marić su izjavili da će realizovati Mastrihtske kriterije  i sniziti izdatke.

Samo tri žene ministri

Uprkos teškoj finansijskoj situaciji novi kabinet u Zagrebu ima 20 ministara od čega su samo tri žene. Vanjskopolitički se ukazuju teškoće i zbog toga jer novi ministar vanjskih poslova Mirko Kovač doduše povlači konce u HDZ ali nije baš poznat po diplomatsoj vještini. To je međutim neophodno posebno u slučaju Srbije. Navodno sam Karamarko želi da se, nakon izbora u Srbiji u aprilu, stara o njegovanju odnosa.

Još komplikovaniji su odnosi sa Bosnom i Hercegovinom. Nacionalisti iz HDZ propagiraju takozvani “treći entitet”, dakle vlastitu oblast za Hrvate – što bi susjednu zemlju moglo destabilizirati. “Treći entitet” ima pristalica i kod Mosta – četiri od šest ministara dolazi iz južne Dalmacije koja graniči sa Hercegovinom. Međutim, ministar kulture Hasanbegović je protiv trećeg entiteta jer je musliman. I Karamarko je protiv.

Ešref Zaimbegović
Autor 29.1.2016. u 14:03