Vrhovni sud odbio žalbe Nobila i DORH-a: Perković treba biti izručen Njemačkoj

tačno.net
Autor 21.1.2014. u 16:56

Vrhovni sud odbio žalbe Nobila i DORH-a: Perković treba biti izručen Njemačkoj

»Čim sam vidio tko je sjedio u vijeću bio mi je jasan i ishod. Sastav vijeća bio je identičan onome koje je donijelo prvu odluku oko slovenskog uhidbenog naloga gdje su primijenili kriterije koje mi u svojoj žalbi napadamo«, kazao je Nobilo

ZAGREB – Vrhovni sud odbio je žalbe koje je na odluku o izručenju bivšeg šefa jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića Njemačkoj podnijela njegova obrana, ali i državno odvjetništvo, objavljeno je na internetskoj stranici Vrhovnog suda.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo već je ranije najavio da će se, ukoliko Vrhovni sud potvrdi odluku Županijskog suda o izručenju, od Ustavnog suda zatražiti privremenu mjeru suspenzije izručenja.

»Čim sam vidio tko je sjedio u vijeću bio mi je jasan i ishod. Sastav vijeća bio je identičan onome koje je donijelo prvu odluku oko slovenskog uhidbenog naloga gdje su primijenili kriterije koje mi u svojoj žalbi napadamo«, kazao je Nobilo.

Obrazlažući nepravomoćnu odluku o Perkovićevu izručenju izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbacilo je argumente da je u tom slučaju nastupila zastara, pojašnjavajući da se kod europskog uhidbenog naloga (EUN) postojanje zastare u domaćem zakonodavstvu niti ne mora ispitivati za kaznena djela navedena u katalogu EUN-a, među koja spada i ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Argumente o zastari Županijski je sud odbacio tvrdnjom da se kod zahtjeva za izručenjem ne ispituje tzv. dvostruka kažnjivost za 32 kaznena djela navedena u katalogu EUN-a, zbog čega nije niti ulazilo u utvrđivanje nastupa zastare.

Na odluku o Perkovićevu izručenju, temeljem europskog uhidbenog naloga, koju je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda donijelo 8. uz njegova odvjetnika žalilo se i državno odvjetništvo, koje također smatra da se Perkovića ne može izručiti zbog zastare.

Državno odvjetništvo je tvrdilo da je sud povrijedio zakon te pogrešno i nepotpuno utvrdio činjenično stanje kada je zaključio da u tom slučaju nije nastupila zastara kao apsolutna zapreka za predaju. Svoju su žalbu potkrijepili tvrdnjom da je zastara za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana đurekovića, zbog kojeg Njemačka traži Perkovićevo izručenje, nastupila 29. srpnja 1998. Iako su na sudu kao predstavnici Njemačke zalagali za izručenje pojasnili su da su bili dužni podnijeti žalbu radi pravilne primjene zakona.

I Perkovićev odvjetnik je u žalbi tvrdio da je izvanraspravno vijeće zbog zastare moralo odbiti Perkovićevo izručenje, ali i da je tijelo pod predsjedanjem suca Ivana Turudića pogriješilo kada je odlučilo neispitivati tzv. dvostruku kažnjivost. Podsjetio i da je tužiteljstvo dva puta odbacilo prijave protiv Perkovića za Đurekovićevo ubojstvo, a uvjeren je i da njegov klijent u Njemačkoj ne bi imao pošteno suđenje, iako je ta država primjer vladavine prava.

 Odluka Vrhovnog suda koji je odbacio žalbe i potvrdio izručenje Josipa Perkovića poslijepodne je, osim strankama u postupku, proslijeđeno i MUP-ovoj službi za međunarodnu policijsku suradnju koja s Njemačkom treba dogovoriti točno mjesto i vrijeme Perkovićeve predaje, kazao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Ističući da je Vrhovni sud u cijelosti potvrdio odluku izvanraspravnog vijeća njegovog suda Devčić je pojasnio da desetodnevni zakonski rok za predaju počinje teči od trenutka kada je odluka postala pravomoćna, a to je 17. siječnja. Vrhovni je sud odluku donio tog datuma, ali ju je obrazloženu i napisanu tek danas otpremio i objavio.

»No, načelni rok u kojem bi se trebalo odlučiti o predaji je 60 dana, jer se rokovi, s obzirom na okolnosti mogu produljivati«, kazao je Devčić. Dodao je da zakon poznaje mogućnost produljenja rokova ukoliko postoje okolnosti koje bi sprječavale izručenje, a na koje Hrvatska ne može utjecati.

»Također i za taj rok postoje mogućnosti produljenja u slučaju humanitarnih razloga, odnosno eventualnih ugroza života i zdravlja tražene osobe«, rekao je Devčić. Ipak, zakonske odredbe nisu egzaktne i sklone su promjenama pod raznim okolnostima. Primjerice ako je osoba koja čeka izručenje bolesna dodatni desetodnevni rok počinje se primjenjivati tek kada ozdravi.

Turudić zadovoljan

Sudac Ivan Turudić izrazio je zadovoljstvo što je njegovu prvostupanjsku odluku o izručenju Perkovića Njemačkoj Vrhovni sud u cjelosti potvrdio.
»Svaki sudac je zadovoljan kada mu viši sud potvrdi odluku i tome nemam ništa za dodati«, kazao je Hini Turudić, dodavši da će zagrebački Županijski sud od policije zatražiti da izvrši europski uhidbeni nalog i izruči Perkovića.
»Policija se sada mora dogovoriti s njemačkim kolegama o primopredaji u roku od 10 dana«, objasnio je Turudić, napomenuvši kako je riječ o »instruktivnom, a ne obvezujućem roku«. Napomenuo je da za Perkovića na snazi mjere opreza, a to su zabrana napuštanja boravišta i privremeno oduzimanje putovnice i osobne iskaznice, odnosno da on neće biti automatski uhićen.
Sudac Turudić bio je na čelu izvanraspravnog vijeća koje je 9. siječnja donijelo nepravomoćnu odluku o izručenju, odbacivši glavni argument obrane, ali i zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva da je u tom slučaju nastupila zastara još 1998.

Hina

tačno.net
Autor 21.1.2014. u 16:56