Zagrebački sastanak: Povratak SAD na regionalnu scenu

tačno.net
Autor 25.11.2015. u 14:16

Zagrebački sastanak: Povratak SAD na regionalnu scenu

Usrijedu se u Zagrebu održava izvanredni sastanak na vrhu Predsjedničkog procesa Brdo-Brijuni. Taj su proces 2013. godine pokrenule Slovenija i Hrvatska s ambicijom da se kroz reforme i približavanje Europskoj uniji promoviraju regionalna suradnja i rješavanje otvorenih pitanja i tako pridonese stabilizaciji prilika u jugoistočnoj Europi. Članice Procesa su države nastale raspadom socijalističke Jugoslavije plus Albanija, sa počasnim gostom iz neke od vodećih država Europske unije.

Ove su godine tri vrlo važna gosta – američki potpredsjednik Joe Biden, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i austrijski predsjednik Heinz Fischer.

Kako je najavljeno, današnji sastanak bit će svojevrsni dijalog Jugoistočne Europe, Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država o jačanju stabilnosti, sigurnosti i blagostanja Jugoistočne Europe uz potporu EU i SAD-a.

Razgovarat će se o unaprijeđenju i podupiranju europskih i euroatlantskih integracijskih procesa država uključenih u Proces Brdo-Brijuni te o globalnim sigurnosnim izazovima i njihovom odrazu na Jugoistočnu Europu.

U Uredu hrvatske predsjednice posebnu pozornost posvećuju dolasku potpredsjednika Bidena, koji je najviši američki dužnosnik koji će posjetiti Hrvatsku otkako je u Bijeloj kući Barack Obama.

S Pantovčaka su najavili da se radi o strateškom sastanku koji bi hrvatsko susjedstvo trebao približiti Zapadu i velikom povratku Sjedinjenih Država na regionalnu scenu nakon presudne uloge u zaustavljanju rata u BiH 1995.

„SAD se vraća za stol. Problemi u regiji predugo traju i ne želimo nestabilno susjedstvo”, rekao je medijima prošli tjedan izvor blizak hrvatskoj predsjednici.

“Svjestan izazova pred jugoistočnom Europom, Washington želi pridonijeti da se neki od tih gordijskih čvorova riješi”, dodao je isti izvor.

Na sastanku sudjelovati će i lideri drugih država procesa – Bujar Nishana, Dragan Čović, Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić, Filip Vujanović, Atifeta Jahjaga, Gjorge Ivanov i Tomislav Nikolić.

Nakon sastanka predviđene su izjave supredsjedatelja Procesa, predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Pahora te gostiju, američkog potpredsjednika Bidena i predsjednika Europskog vijeća Tuska, a bit će predstavljeni i Zajednički zaključci sastanka.

Na marginama sastanka na vrhu održat će se bilateralni susreti.

RSE

tačno.net
Autor 25.11.2015. u 14:16