Zašto ne funkcionira Odbor zaštite na radu u Carinskoj upravi?

tačno.net
Autor 7.9.2013. u 10:18

Zašto ne funkcionira Odbor zaštite na radu u Carinskoj upravi?

Donosimo zahtjev predsjednika NSCH,  Željka Popovića, ravnatelju CURH Zlatku Grabaru, na koji se očekuju odgovor u roku od osam dana od prijema ovog dopisa, sukladno odredbama KU.
Sindikat postavlja pitanje ravnatelju CURH, gdje je “nestala” zaštita na radu u Carinskoj upravi? Da li se “zaštita na radu” primjenjuje samo u Središnjem uredu Carinske uprave ili moguće isključivo samo na neke službenike?

 

             “Još jednom ponovo, dužni smo Vas upozoriti, da Odbor zaštite na radu u Carinskoj upravi ne funkcionira već punih osam godina, točnije od 2005. godine, kad je bivši ravnatelj Carinske uprave, Mladen Barišić, istovremeno organizirao hajku na sindikalce, koji nisu bili podobni po njegovoj mjeri ili mjeri općih podobnosti kolje su bile potrebne po mjerilima „izvrsnosti“. Apsolutizmom Barišića koje je uveo kao pravilo u službi, prestali su funkcionirati svi propisani segmenti, koji su važni za definiciju rada carinika, kao i definicija uvjeta rada u kojem rade carinski službenici. Ranije smo isto pitanje postavili odgovornom Ministru financija, koji očekuje rezultate od carinske službe i carinskih službenika u skoro pa nemogućim uvjetima rada, gdje nema niti jednog ispravnog službenog automobila, koji su u prosjeku stariji od deset godina, a za druge stvari ne bi htjeli ni javno govoriti jer nas je sram u kakvim uvjetima radi i djeluje carinska služba Republike Hrvatske, sada elitna carina EU.

Inače Odbor zaštite na radu u Carinskoj upravi osnovan je inicijativom sindikalista, osnivača nezavisnog sindikalizma u državnoj upravi, 2003. godine, kao prvi takav u povijesti u državnoj upravi uopće na ovim prostorima i u Hrvatskoj. Osnivači sindikalizma i svih uspješnih procesa, postupaka i propisa nalaze se isključivo u Nezavisnom sindikatu carinika Hrvatske, da ne bi bilo nekakve zabune, jer u Hrvatskoj mnogi žele prisvajati sve i svašta pa i tuđi rad.

Nismo skromni, niti nećemo biti, jer upravo područje zaštite na radu ne definira samo radne uvjete službenika, već na tim temeljima procjene štetnosti i opasnosti, definira se osnova za donošenje drugih propisa, to je temelj svih materijalni i socijalnih prava koji se iz tog područja crpe i definiraju.

U suradnji s g. Ivanom Čulom iz Ministarstva financija, stručnjakom iz područja zaštite na radu, ne samo da smo mi sindikalisti sami uspostavili Odbor zaštite na radu u Carinskoj upravi, već smo napravili program osposobljavanja povjerenika zaštite na radu, ali istovremeno pomogli osnovati i odbor zaštite na radu u Poreznoj upravi. Održano je nekoliko tečaja za povjerenike zaštite na radu.

Nije nam jasno, zašto nakon toliko godina i apsolutne vladavine Barišićeve, opet ne funkcionira zaštita na radu u Carinskoj upravi, iako od Barišićeve vladavine ostali su samo njegovi postavljenici na istim onim mjestima na koje ih je on rasporedio, tako da smatramo da je to ustvari osnovna prepreka funkcioniranju carinske službe kao i zaštite na radu, koja je definirana Zakonom o zaštiti na radu (NN 59/96, 94/96, 114/03, 100/04, 86/08, 116/08, 75/09, 143/12).

Napominjemo da samo ranije ponijeli nekoliko prekršajnih i kaznenih prijava protiv bivšeg ravnatelja CURH, jer nije dužno ispunjavao propisane obveze iz navedenog Zakona i drugih propisa.

Inače područje zaštite na radu je važno prije svega, radi izrade programa procjene štetnosti i opasnosti, kao i studije na temelju toga, radi posebnih dodataka na uvjete rada u carinskoj službi, kao i drugih važnih elemenata za kreiranje propisa koji se odnose na rad carinskih službenika.

Tražimo objašnjenje, zašto ovo važno područje, zaštite na radu u Carinskoj upravi uopće ne funkcionira?”

 

tačno.net
Autor 7.9.2013. u 10:18