Zašto ne postoji i ne djeluje Odbor zaštite na radu u Carinskoj upravi RH?

tačno.net
Autor 6.12.2014. u 13:36

Zašto ne postoji i ne djeluje Odbor zaštite na radu u Carinskoj upravi RH?

Sukladno Zakonu o zaštiti na radu (NN 71/14) i Kolektivnom ugovoru za državne službenike (NN 104/13) poslodavac dužan je obavješćivati i savjetovati se s radnicima, odnosno njihovim predstavnicima o pitanju zaštite na radu u skladu s Zakonom i općim propisima o radu.

          Poslodavac je dužan osnovati odbore zaštite na radu u čijem radu sudjeluju predstavnici radnika, a to su u državnoj upravi, sindikati.

Ne znam da li znate da sam ja kao predstavnik tada Sindikata, 2003. godine u suradnji sa stručnjakom zaštite na radu, g. Ivanom Čulom iz Ministarstva financija osnovao prvi u povijesti Odbor zaštite na radu u Carinskoj upravi, Ministarstvu financija. Kasnije smo pomogli i uključili u projekt sindikate iz Porezne uprave, a gdje smo zajedno s g. Čulom proveli obuku i tečaj osposobljavanja povjerenika zaštite na radu.

           Novi Zakon o zaštiti na radu, daje pravo radnicima, odnosno njihovim predstavnicima a to su sindikati, pravo na sudjelovanje u radu Odbora zaštite na radu.

           Pitamo Vas, zašto Odbor zaštite na radu ne djeluje niti ne funkcionira?

           Osim pitanja koje je pokrenuo NSCH, a radi se o propisnom uređivanju zaštite od prijetnji i napada za carinske službenike, tražimo da se odredi rok uporabe službenih vozila, kao što to ima MUP, jer se carinski službenici voze u raspadnutim vozilima, kod kojih itekako postoji veliki rizik od štetnosti i opasnosti za službenike, naše članove.

          Zaštita na radu je u smislu života, zdravlja i očuvanja radne sposobnosti carinskih službenika od posebnog društvenog interesa u Republici Hrvatskoj, kao i djelovanje koje je od javnog interesa, pa bih molio da mi odgovorite zašto taj bitan Odbor u Carinskoj upravi ne funkcionira, a postojao je i djelovao u ranijem razdoblju.

          Predstavnik poslodavca, u ovom slučaju ravnatelj CURH je dužan savjetovati se s predstavnicima radnika u svezi s donošenjem mjera u svezi zaštite zdravlja i sigurnosti na radu službenika i namještenika, kao i prije uvođenja nove tehnologije u proces rada.

tačno.net
Autor 6.12.2014. u 13:36

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija