ZAUSTAVITE ŽENOMRZAČKE POLITIKE: ŽENE SU LJUDSKA BIĆA, A NE INKUBATORI

tačno.net
Autor 3.3.2017. u 21:11

ZAUSTAVITE ŽENOMRZAČKE POLITIKE: ŽENE SU LJUDSKA BIĆA, A NE INKUBATORI

Jučer objavljenom odlukom Ustavnog suda o Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, Ustavni sud je odgovornost za novi zakon prebacio na zakonodavca. Stoga pozivamo Hrvatski sabor kao i Vladu RH da u izradi novog zakona zaštititi ljudsko dostojanstvo i ženska ljudska prava, pravo žene na privatnost i slobodu, uključujući slobodno odlučivanje o rađanju djece.

Zabrinjavaju nas dosadašnji propusti u zaštiti ustavnih vrijednosti i ženskih ljudskih prava u praksi našeg zdravstvenog i obrazovnog sustava te najezda međunarodne fundamentalističke mreže čije interese zastupaju ministar D.I. Stier i njegov savjetnik Ladislav Ilčić na naše državne institucije i sustav zaštite ljudskih prava nad čime se zgražaju i europski demokršćani. Umjesto uvjeta za zapošljavanje, odgoj i obrazovanje djece te borbu protiv siromaštva i nasilja koje žene često košta i života, svjedočimo otporu prema propisima koji mogu unaprijediti položaj i zaštititi prava žena i svih osoba marginaliziranih temeljem spola i roda, kao što je otpor ratifikaciji Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji i otpor provedbi  edukacija o spolnosti u školama, koju i sam Ustavni sud prepoznaje kao dobru preventivnu mjeru.

Brine nas da će se u ovom ozračju ugroziti dostupnost mjera za odlučivanje o rađanju djece kroz prisilno savjetovanje i odgode te manipuliranje troškovima kontracepcije i pobačaja, što otežava pristup mjerama za zaštitu zdravlja i doprinosi stigmatizaciji žena. Smatramo i da bi uvođenje ovakvih ograničenja u zakone i politike dovelo u pitanje živote žena i poštivanje međunarodnih standarda za zaštitu ljudskih prava.

U takvom političkom i društvenom ambijentu, a temeljem odluke Ustavnog suda, zahtijevamo od zakonodavca– Hrvatskog sabora, kao i od Vlade RH – da preuzmu aktivnu ulogu u daljnjem razvitku zaštite reproduktivnog zdravlja i prava svih žena te da zaštite naše društvo i javne institucije od nametanja uvjerenja religijskih fundamentalista čije ekstremističke pozicije nemaju nikakve veze s deklariranom politikom desnog centra na kojoj je ova Vlada dobila povjerenje biračica i birača.

U skladu s navedenim, Hrvatskom saboru i Vladi RH upućujemo sljedeće zahtjeve:

  1. Osigurajte dosljednu primjenu zakona koji je trenutno na snazi  uz organizaciju zdravstvenih ustanova na način da se ujednače cijene medicinskih usluga i pobačaja
  2. Osigurajte primjenu Konvencija UN-a o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW) i preporuke nadležnog Odbora upućene Hrvatskoj (da se poduzmu mjere kojima bi se spriječilo da stavovi, uključujući i one zasnovane na religiji, stvaraju prepreke punom ostvarenju prava žena; osigurati da priziv savjesti liječnika ne ometa pristup žena zdravstvenim uslugama vezanim za reproduktivno zdravlje, uključujući i pobačaj)
  3. Hitno ratificirajte Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te osigurajte uvjete za njenu punu primjenu
  4. Osigurajte sustavnu i kvalitetnu provedbu zdravstvenog odgoja, osobito 4. Modula Spolna/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje
  5. Osigurajte dostupnost i besplatnost kontracepcije, medicinski potpomognuteoplodnje i druge medicinske usluge vezane za reproduktivno zdravlje, uključujući i pobačaj
  6. Zakonski sankcionirajte lažno oglašavanje i širenja dezinformacija (lažne klinike za pobačaj, dezinformiranje oko zakonske regulative, kontracepcije i pobačaja)
  7. Osudite napad na ženska ljudska prava i rodnu ravnopravnost koji se zlonamjerno proglašava ideologijom kako bi se umanjilo prepoznavanje rodno uvjetovanog nasilja
  8. Demografske i druge mjere ne smiju biti na teret zdravlja i dobrobiti žena. Obiteljska, demografska i socijalna politika trebaju osiguravati poštivanje socijalno-ekonomskih prava žena i biti u skladu s potrebama žena i njihovih obitelji, uz naglasak na mjere stambene politike, zapošljavanje, dostupne usluge skrbi o djeci i starijima, unapređenje sustava posvajanja i izvaninstitucionalne skrbi o djeci te borbu protiv siromaštva
  9. Ostavka Ilčića i Stiera ili njihova smjena trebaju nastupiti u što hitnijem roku jer su istizloupotrijebili svoj položaj za nametanje ideologije fundamentalističkih vjerskih grupa, na uštrb interesa ove zemlje i njenih građanki i građana.
  10. Novi zakon je potrebno izraditi uvažavajući dosadašnje prakse, znanstvene spoznaje i rezultate znanstvenih istraživanja, potrebe i iskustva žena te međunarodne dokumente za zaštitu ljudskih prava.

Osmi mart je i slavlje i iskazivanje poštovanja borbi za ženska ljudska prava. Osmi mart je i nepokolebljivi čin otpora svima koji žele zatrti dosad izborena prava. Stoga pozivamo sve da se pridruže osmomartovskom Noćnom maršu!

Potpisnice/ici:

Feministički kolektiv  fAKTIV Sunčica Damjanović
Centar za građanske inicijative Poreč Silvia Žufić Dujmović
B.a.B.e. – Budi aktivna!Budi emancipiran! Nataša Vajagić
Ženska mreža Hrvatske Fani Bugarin Šoljan
CESI – Centar za edukaciju savjetovanje i istraživanje Mirela Pašić
DOMINE – organizacija za promicanje ženskih prava Maja Uršić Staraj
Udruga PaRiter Hrvoje Jurić dr. sc.
Udruga “Aktiva” Dubravko Lepušić Doc.dr.sc.
Dječja osječka kreativna kućica Ana Šeničnjak
Udruga za podršku žrtvama i svjedocima Maja Štahan
Zagreb Pride Natalija Stefanović
Centar za civilne inicijative Tamara Tokić
Centar za zdravo odrastanje, Mali Lošinj Zoran Stevanović
GONG Suzana Kunac
S.O.S. Virovitica Lina Gonan
TransAid Mirela Despotović
Udruga roditelja „Korak po korak“ Mirna Šmit
Regionalni info-centar za mlade Rijeka – UMKI Ines Novak
Volonterski centar Zagreb Marina Dokić
Srpski demokratski forum Katarina Mikulic
Udruga za nezavisnu medijsku kulturu Marinella Matejčić
Centar za mirovne studije Anamarija Tkalčec
Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću Nataša Bijelić
Volonterski centar Zagreb Sanda Malbaša
Homo Pula Sanja Cesar
Pokret za sekularnu Hrvatsku Tajana Broz
Protagora Sanja Sarnavka
Udruga „Delta“ Marko Kovačić
Zaklada Solidarna Martina Horvat
Centar za građansku hrabrost Jelena Poštić
Skribonauti Vanja Dergić
Hollaback Hrvatska Petra Tomašić
Kuća ljudskih prava Zagreb Nikola Zdunić
Ženska soba – Centar za seksualna prava Dina Jokanović
Paula Zore Matea Kosovec
Sanja Kovačević Mia Gonan
Daniel Martinović Nina Očko

 

Tagovi:
tačno.net
Autor 3.3.2017. u 21:11

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija