Inhalacijom spriječite prehlade

tačno.net
Autor 6.1.2014. u 08:41

Inhalacijom spriječite prehlade

U ovo doba godine virusne infekcije veoma su česte i kod djece i odraslih. Virusi oštećuju sluznicu, mogu oslabiti organizam i otvoriti put  za bakterije. Međutim, primjena antibiotika kod svake respiratorne infekcije, pa čak i praćene temperaturom je vrlo česta a nepotrebna praksa. Nakon virusne infekcije često ostaje hiperaktivnost sluznica praćena kašljem i do 3 tjedna. Kod dugotrajnog kašlja mjesec i više, često ponavljanih epizoda kašlja ili bronhitisa preporučuje se alergološko testiranje. Dijagnoza opstruktivnog bronhitisa ili astme omogućava korištenje i lijekova za dugotrajnu primjenu, kao i onih za akutno pogoršanje.

Inhalacija pomaže kod kašlja

Najbolju pomoć  za sve vrste kašlja predstavlja inhalacija s fiziološkom otopinom. Uz pomoć električnog inhalatora ovu metodu možete primjenjivati više puta tijekom dana bez straha da ćete djetetu naškoditi. Inhaliranje je stari recept u borbi protiv prehlade, jer para dovodi do znojenja, olakšava kašalj, izbacivanje sekreta iz nosa i vlaži iritiranu sluznicu nosa i grla.Korištenje vruće inhalacije može biti pak  kontraproduktivno, jer toplota povećava protok krvi i otok sluznica.

Dragocjena pomoć kod bronhitisa

Inhalatori se koriste u liječenju bronhiolitisa, bronhitisa, laringitisa, bronhalne astme i drugih infektivnih i neinfektivnih bolesti respiratornog sustava. Učestalost inhalacija ovisi o kliničkoj slici, kao i o dobi i težini pacijenta. Kao lijekovi za inhalacije najčešće se koriste beta-2 –agonisti, kortikosteroidi i njihove kombinacije, a ponekad se mogu nadodati i lijekovi koji pospješuju iskašljavanje. Liječnik će odlučiti da li je djetetu potrebna inhalacija lijekova koji šire dišne putove. To su lijekovi koji sadrže, između ostalog, jednu od sljedećih supstanci: Salbutamol, Terbutalin,  Salmeterol,Formoterol. Ako se radi o bolesti da su dišni putovi uski, upaljeni i ispunjeni sluzi, onda treba u inhalatoru koristiti lijekove koji sprječavaju upalu.

Prednosti inhalatora

Inhalator je uređaj kojim se lijek raspršuje u obliku sitnih čestica poput pare, odnosno magle. a koristi se kako bi lijek ušao što dublje u dišni sustav. U odnosu na klasično primijenjen lijek, primjerice sirup ili sprej, inhalator ima tu prednost da omogućuje da lijek ciljano djeluje na respiratornu sluznicu, koristi se  manja doza lijeka i praktički nema neželjenih nuspojava. Miješanjem lijeka s fiziološkom otopinom u inhalatoru vlaži se sluznica respiratornog sustava, što olakšava iskašljavanje zbog  smanjivanja sluzi. Inhalacijom se pored vlaženja postiže i čišćenje sluznice, što predstavlja važan dio imunološke obrane.

Vrste inhalatora

Postoje razne vrste inhalatora, od onih za kućnu uporabu do inhalatora koji se koriste u zdravstvenim ustanovama. Mogu biti različitih veličina i kapaciteta, s odvojenim maskama za djecu i odrasle, a prema načinu rada mogu biti kompresorski i ultrazvučni. U svakom slučaju, njihovi su glavni dijelovi spremnik za lijek, nastavak za usta ili maska za lice i cijev koja ih međusobno povezuje. Većinom se u spremnik prvo stavlja fiziološka otopina, koja razrjeđuje lijek, a zatim se ukapa lijek u dozi koju propisuje liječnik. Ponekad se koristi već priređena otopina lijeka i fiziološke otopine. Zatim se priključi maska za lice (ili nastavak za usta) te uključi inhalator. Pravilno je udisati kroz usta, a prije svakog izdaha treba zadržati dah par sekundi. Kod male djece dovoljno je da mirno i polako dišu. Inhalator se koristi dok lijek iz spremnika ne nestane, otprilike 10-15 minuta.

Održavanje inhalatora

Pravilno čišćenje je jako važno da bi se spriječilo štetno djelovanje klica iz okoline i da bi se onemogućio njihov prijenos na dišne putove. Za održavanje inhalatora potrebno je nakon svake uporabe isprati ga u mlakoj vodi i obrisati spremnik jednokratnim ubrusom, a isto tako i cijev te nastavak za usta, odnosno masku, ili ih ostaviti da se osuše na zraku. Povremeno je dobro u spremnik naliti destiliranu vodu, spojiti sve dijelove i uključiti inhalator par minuta, kako bi se pročistili svi dijelovi koji dovode lijek do usta. Pojedini proizvođači inhalatora preporučuju i posebna dezinfekcijska sredstva za čišćenje inhalatora.

Savjeti kod inhalacije

Kod dugotrajnih vlažnih inhalacija preporučuje se djetetu odvratiti pažnju, primjerice, gledanjem slikovnica, pjevanjem djetetu, gledanjem televizije. Nikada se ne smije držati rastvor za inhalaciju nagnut, niti držati glavu pognutu. Dišni putovi prilikom inhalacije moraju biti slobodni. Kod prehlade se može dva do tri puta dnevno inhalirati po pet do deset minuta. Dojenčad i mala djeca bi trebala izbjegavati neka eterična ulja u inhalaciji, posebno ona koja imaju u sebi mentol ili kamfor.

zena.hr

tačno.net
Autor 6.1.2014. u 08:41