Kako nam se tijelo mijenja starenjem

tačno.net
Autor 2.12.2013. u 10:33

Kako nam se tijelo mijenja starenjem

Jedna od neizbježnih stvari u životu je i starenje. Kako starimo, tijelo doživljava određene promjene – vidljive izvana, ali i neke unutarnje. Tako se vide znakovi ‘gravitacije’ – mišići su manje fleksibilni, koža gubi elastičnost, tjelesne funkcije se usporavaju…

Kako biste razumjeli i bolje se nosili s posljedicama starenja, donosimo vam mali vodič promjena koje tijelo doživljava.

Evo kakve sve promjene doživljavaju žene u procesu starenja:

Koža i kosa  
Prva očita promjena događa se na koži i kosi. Kosa gubi boju, postaje sijeda, poroznija, slabija, no ova promjena jedinstvena je za svaku osobu. Koža postaje tanja i gubi svoju elastičnost pa se prije ili kasnije pojavljuju bore. Mišići lica gube snagu i fleksibilnost te se obrazi, gornja usna i vjeđe lagano spuste.

Oči i uši  
S godinama oči pomalo gube vlažnost, odnosno sposobnost proizvodnje suza. Istovremeno stijenke uha postaju tanje, a membrane unutarnjeg uha tvrđe.

Menopauza 
Prije ili kasnije svaka žena uđe u menopauzu. A osim simptoma poput nenadanih navala vrućine, promjena raspoloženja i pada razine estrogena, događaju se još neke promjene – mišićna masa slabi, usporava se metabolizam i lakše se nakupljaju kilogrami, kosti postaju tanje, kognitivne sposobnosti slabe. Manjak estrogena utječe i na krvne žile, kardiovaskularni sustav, elastičnost vagine…

Srce i vene

Procesom starenja srce, koje je mišić, postaje manje efikasno u pumpanju krvi. U krvnim žilama, s druge strane, talože se masti. Kao i drugi dijelovi tijela, krvne žile postanu manje elastične. Sve ove promjene zovu se tihi ubojica jer mogu dovesti do srčanog ili moždanog udara.

Mišićno-koštani sustav
Mišići su puno više od same snage. Oni naime drže svaki organ i svaku kost na svom mjestu, stoga nesposobnost mišića da drži kosti na određenoj poziciji i starenje kostiju uzrokuju neželjene i bolne promjene. S otprilike 35 godina kosti postižu najbolju masu. Nakon toga počinju starjeti. Slabi koordinacija, ali i nestaju snaga i moć da radite stvari koje ste nekada mogli s lakoćom.

Probavni sustav
Cijeli probavni sustav se usporava. Probavni proces počinje čim stavite hranu u usta, stoga i zdravlje zuba i usne šupljine također ima utjecaj na probavu.

Metabolizam
Metabolizam se usporava – u principu se uspori cijelo tijelo i brže dolazi do umora. Tijelo jednostavno ne može tako učinkoviti iskoristiti kalorije kako je nekad moglo. Nastavite li jesti kao i u ranijim godinama života, lakše ćete se udebljati.

No dobre vijesti glase da se danas na smatra starim onaj tko ima 40, 50 ili 60 godina – životni vijek se produljio. 
Kako biste što zdravije starjeli i odgodili ove promjene, usvojite ovih nekoliko savjeta.

Krećite se. Kardiovaskularne vježbe u kombinaciji s vježbama snage ojačat će mišiće i pomoći vam da održite tjelesnu težinu. Kretanjem ćete ubrzati i metabolizam.

Šećite i nosite pedometar. Sa svakih 2000 koraka sagorijevate 100 kalorija. Hodajte preporučenih 10.000 i izgubit ćete 500 kalorija.

Ostanite aktivni. Stavite svoje tijelo pred izazove. Pratite koliko dnevno vremena potrošite na sjedenje, vožnju ili ležanje. Zatim to usporedite s aktivnošću kada ste bili mlađi i nađite zlatnu sredinu.

Birajte zdravu hranu. Znajte što jedete i jedite manje nego prije.

Smanjite porcije i čim osjetite da ste siti, prestanite jesti.

Jedite voće i povrće jer dnevno, prema uputama American Dietetic Associationa, treba pojesti bar deset vrsta voća i povrća da biste dobili dovoljno antioksidanta i vlakana potrebnih za borbu s bolestima i nužnih za dobru probavu.

Pijte puno vode. Najmanje šest do osam čaša dnevno.

Smijte se – time tjerate krv da brže kola žilama.

Naspavajte se jer nedostatak sna uzrokuje stres i glad.

Jačajte mozak. Rješavajte križaljke, čitajte, igrajte društvene igre, odgovarajte na pitanja iz kvizova. Pronađite novi hobi.

tačno.net
Autor 2.12.2013. u 10:33