Kurkuma – zlatni začin s tisuću imena

tačno.net
Autor 13.1.2014. u 13:38

Kurkuma – zlatni začin s tisuću imena

Navodno je u 13 stoljeću poslije Krista, legendarni trgovac Marco Polo, vrativši se sa svojih putovanja po dalekom istoku, oduševljeno obznanio kako je otkrio korijen sjajnih kvaliteta. Riječ je bila o kurkumi, korjenastoj biljci iz porodice đumbira, tamnosmeđe boje. Nažalost, tadašnjim zapadnim učenjacima ova biljka nije bila posebno zanimljiva, pa su se njene dobrobiti počele otkrivati tek 70-ih godina prošlog stoljeća, u vrijeme kada se suvremena znanost počela upoznavati s tajnama istočnjačke medicine.

Svakodnevni život stanovnika dalekog istoka kroz cijelu povijest, gotovo da je teško i zamisliti bez ove biljke. Tisućama godina, kurkuma se koristila kao začin, lijek, a velikim je dijelom bila zastupljena u različitim religijskim ritualima. U Indiji se vjeruje da kurkuma posjeduje energiju Božanske Majke Mahalakshmi, te stoga štiti od zla, donosi, sreću, bogatstvo i uspjeh. Mnogi stanovnici južne Indije i dandanas nose oko vrata amajliju od sušenog korijena kurkume.

Neka od imena koja su  ljudi kroz povijest nadjenuli ovoj čudesnoj biljci, Nisha (lijepa kao noć punog mjeseca), Kanchi (poput zlata), Gauri (ona koja daje žutu boju) sama govore o beskrajnom poštovanju koje su gajili prema njoj. Kurkuma se u Ayurvedi (indijskoj tradicionalnoj medicini) koristi već 5000 godina, pod nazivom Haridra, odnosno, ona koja poboljšava kožu, izgled i snagu tena. Međutim, osim Indijcima, kurkuma je dobro poznata i mnogim drugim narodima i njihovom tradicionalnom sustavu liječenja.

Na Havajima, kurkuma nosi naziv Olena i koristi se za liječenje plućnih bolesti i bronhitisa. Sok od liša kurkume se koristi za liječenje sinusitisa i upale uha. Tamošnja narodna medicina Kahuna, za liječenje kožnih bolesti, koristi sličnu praksu spravljanja paste od kurkume, baš kao i u Indiji.

Perzijska medicina, Unani klasificira biljke po njihovoj snazi u četiri stupnja. Tako je Turmeric, odnosno Kurkuma, svrstana u treći stupanj. Turmeric se smatra najboljim sredstvom za sve poremećaje krvi.

U Kini se kurkuma također koristila za probleme vezane uz krv, ali isto tako i za bolesti jetre, slezene i želuca, menstrualne probleme, te probleme vezane uz blokade Chija (Chi – vitalna energija)

Danas se kurkuma kao biljka uzgaja uglavnom u Indiji, Kini, Indoneziji i drugim tropskim krajevima. Spada u porodicu đumbira, a poznata je još pod imenom indijski šafran. Njezin blagi miris podsjeća na đumbir i naranču, dok joj je okus blago gorkast i smolast. U cijeloj jugoistočnoj Aziji, kurkuma je neizostavan dio prehrane. U Indiji se uvelike koristi za proizvodnju začina, primjerice curry prah ne bi imao žutu boju da ne sadrži toliku količinu kurkume. Upravo je ona njegov ključni sastojak. Osim za bojenje hrane, koristi se još za bojenje tkanine. Ako ste tijekom kuhanja bili nespretni, te ste nehotice prosuli malo kurkume po odjeći, sigurno se primijetili da se mrlja vrlo teško skida. Isto tako, ako ste kupili majicu žutih nijansi s etiketom „Made in India“, najvjerojatnije je bojana kurkumom.

I konačno, dolazimo do onog najbitnijeg, ljekovitost kurkume. Ova čarobna biljka je vjerojatno jedan od najkorisnijih začina koje možete stavljati u hranu ili pak konzumirati na neki drugi način. U posljednje vrijeme, sve se više razmatra mogućnost korištenja kurkume kod liječenja ili prevencije određenih bolesti. Sadrži bitne minerale kao što su: kalij, željezo, mangan, vitamin B6 i vitamin C. Međutim, vjerojatno glavni razlog ovim razmatranjima  je njezin aktivni sastojak – kurkumin. Osim žutog pigmenta, kurkumin je najviše zaslužan za ljekovita svojstva kurkume. Ustanovljeno je da kurkumin sadrži veliki raspon terapijskih učinaka. Odavno se već zna da djeluje antiupalno, ali u posljednje vrijeme se pokazalo da djeluje povoljno na cijeli niz zdravstvenih poremećaja.  Lista blagotvornih učinaka kurkumina za koje se do sada pokazalo ili se pak još dokazuje da djeluju poprilično je dugačka, te svakim danom postaje sve duža.

Evo nekih primjera:

Moždani udar
Vjeruje se da može obnoviti stanice mozga, te popraviti štetu nakon moždanog udara. U začinu kurkume pronađena je do sada nepoznata molekula nazvana CNB-001. Svojim djelovanjem ova molekula može pomoći u oporavku tkiva, koji je narušen slabim dotokom krvi i kisika u mozak. Također se vjeruje da izvrsno djeluje u prevenciji Alzheimerove bolesti budući da čuva živčani sustav.

Menstrualni problemi
Jedno od drevnih imena kurkume je i Yoshitapriya, što bi u prijevodu značilo miljenica žena. Pokazalo se da kurkuma može znatno ublažiti menstrualne grčeve, a ponekad ih i potpuno odstraniti. Također uspostavlja odličnu hormonalnu ravnotežu kod žena, te pomaže kod negativnih simptoma PMS-a, vaginalnih infekcija (gljivičnih, bakterijskih, virusnih, herpes, HIV, HPV).

Jetra
Izvrsno djeluje na detoksikaciju jetre. Može biti korisna kod bolesti kao što su hepatitis, žutica i ciroza. Smanjuje nabrekle jetrene kanale, te stimulira proizvodnju žuči, kao i njeno izlučivanje kroz žučni mjehur. Poboljšava sposobnost tijela da probavlja masti.

Probava
Smatra se da je vrlo djelotvorna kod nadimanja, plinova, te uklanja umor nakon obroka. Također se smatra da redovitom uporabom kurkume možemo ublažiti djelovanje Chronove bolesti, kolitisa i proljeva.

Osteoartritis
Djeluje povoljno na zdravlje kostiju, te zbog svoje sposobnosti da smanji bol, vrlo je učinkovita kod osteoartritisa.

Rak
U područjima jugoistočne Azije ustanovljen je vrlo malen postotak oboljenja od raka debelog crijeva, te se vjeruje da je česta uporaba Curry začina razlog tome. Ayurvedska medicina odavno ističe djelotvornost kurkume kod liječenja kancerogenih bolesti. Prema nekim kliničkim ispitivanjima otkrilo se da može obuzdati rast različitih vrsta raka, te da je koristan kod raka prostate, jetre, pluća, kože, maternice ili debelog crijeva. Koristi se i kod liječenja raka kože, a pokazala se djelotvornom i kod zaustavljanja metastaza.

Ateroskleroza
Snižava razinu kolesterola i inhibira oksidaciju lošeg kolesterola (LDL). Aterosklerozni plak nastaje oksidiranjem LDL-a na stijenkama krvnih žila. Također sprečava nakupljanje trombocita na stijenkama ozlijeđenih krvnih žila. Trombociti stvaraju krvne ugruške koje mogu začepiti krvne žile. Zahvaljujući ovim svojstvima možemo ju smatrati dobrom preventivom protiv moždanog udara.

Rane
Kurkuma povoljno djeluje kao vanjski antibiotik kod prevencije infekcije rana na tijelu. Pomaže i kod raznih kožnih bolesti, psorijaze, akni, dermatitisa i ekcema.

Višestruko djelovanje
Zbog svojih protuupalnih svojstava, vjeruje se da djeluje povoljno u liječenju niza autoimunih bolesti kao što su: Chronova i Parkinsonova bolest, reumatoidni artritis, ulcerozni kolitis, lupus, iritabilni kolon. Smanjuje upalu želuca, crijeva, grla, pluća te pomaže kod hemoroida. Međutim, kod nekih stanja kao što su dijabetes, žučni kamenac, nedostatak vitamina  K ili drugo, bilo bi pametno smanjiti unos ili pak savjetovati liječnika ili stručnjaka za alternativnu medicinu. Kurkumu u prahu možete kupiti u dućanima zdrave hrane. Prilikom izravnog izlaganja svijetlu kurkumin gubi oštrinu i boju, pa jednom kad je kupite bilo bi je dobro držati u staklenoj posudi daleko od svijetla.

zena.hr

Tagovi:
tačno.net
Autor 13.1.2014. u 13:38