Ljekovita biljka – čuvarkuća

tačno.net
Autor 29.7.2013. u 13:40

Ljekovita biljka – čuvarkuća

Popularni nazivi: čuvarka, pazikuća, grluša

Opis: Višegodišnja, mesnata biljka (razmnožava se bez naročite njege), visoka 10-60 cm, ima stabljiku koja je razgranata u gornjem dijelu, dok u osnovi ima rozetu od debelog, mesnatog lišća, prepunog biljnog soka. Cvjetovi roze ili crvene boje su raspoređeni u obliku štita na vrhu biljke. Plod je u obliku čahure.

Staništa: Samonikla biljka koja raste na planinskim krečnjačkim stijenama, a ponekad i na krovovima kuća.

Upotrebljivi dijelovi: Cijela biljka bez korijena.

Sakupljanje: U periodu jun – august.

Aktivna svojstva: Jabučna kiselina, alkaloidi.

Farmakološko djelovanje: Analgetik (protiv bolova), adstrigens (izaziva skupljanje), vulnerant (pomaže zarastanje rana).

Terapeutske indikacije: Otalgija (bolovi u ušima), zagnojene rane, hemoralgija (krvarenje), opekotine, bolovi u očima, herpes zoster.

Način upotrebe:
Svjež sok dobiven od mesnatih listova stavlja se na rane, opekotine, unutar ušne školjke.

Način dobivanja soka: Kada se list prelomi, stavi se u šalicu sa vrućom vodom da odstoji 2-3 sekunde. Zatim se izvadi i rukom istisne sok. Za ovo se može koristiti i sokovnik.
Zdrobljeni svježi list čuvarkuće liječi opekotine, čireve, bolna mjesta izazvana gihtom, pojasni osip (herpes zoster), najteže bolesti kože (karcinom), ubode insekata.
Čajni napitak osvježava cijeli organizam, ima i diuretični učinak (bolesti mjehura), snižava povišenu temperaturu tijela, te djeluje antiupalno.
Oblog od svježeg soka rabimo za rane koje krvare i za razne rane uzrokovane djelovanjem kiseline. Od svježeg soka možemo napraviti i tinkturu.
Mast od čuvarkuće rabimo za liječenje oteklina, nagnječenih mjesta na tijelu, rana, rana od udarca, sunčanih pjega, te raznih kožnih nečistoća lica i tijela.
Ako pomiješamo s medom i jedemo, povoljno djeluje kod srčanih mana.
Recept od čuvarkuće za liječenje cista u organizmu:
Sastojci za lijek od čuvarkuće: pola kilograma lista od čuvarkuće i 1 kilogram domaćeg meda.
Priprema lijeka: Listove čuvarkuće sameljite u blenderu, pa dobivenu smjesu pretočite u odgovarajuću posudu zajedno sa domaćim medom. Novonastalu smjesu sjedinite ručno miješajući drvenom ili plastičnom kuhačom.
Smjesu tada pretočite u veću staklenku i zatvorite. Kompletnu staklenku obložite alu-folijom da smjesa nije u doticaju sa svjetlošću. Ostavite staklenku da odstoji 5 dana u frižideru, te od šestog dana na prazan stomak uzimajte po dvije plastične žličice ovog lijeka, nakon čega ne treba jesti barem 20 minuta. Možete ako organizam traži popiti malo vode.

Čaj od čuvarkuće

Za pripremu čaja je potrebno: 2 žličice sitno isitnjenih listova čuvarkuće i 2 dl vruće vode.
Pripremite čaj na sljedeći način: nakon što prelijete listove sa vodom, potrebno je da čaj odstoji 2 sata. Procijedite čaj i pijte ga po 1/4 čaše prije jela 3 do 4 puta dnevno.
Čaj od čuvarkuće pomaže kod proljeva, jake menstruacije, upale uha, krvave dizenterije i pospješuje izlučivanje mokraće.

 

Čuvarkućom liječite hemoroide

Za lijek protiv hemoroida potrebno je: 300 g isitnjenih listova čuvarkuće, 750g livadskog meda i 1 limun.
Pripremite lijek na sljedeći način: Dobro opran limun ubacite u vodu sa 1 žličicom sode bikarbone i pustite da odstoji 60 minuta. Nakon toga potrebno ga je isprati i nasjeckati na kriške. Potom, zajedno sa ispranim listovima čuvarkuće sameljite i procijedite kroz gazu. U dobiveni sok dodati med i promiješati drvenom žlicom (nikako metalnom).
Dobivenu smjesu čuvajte u frižideru i uzimajte izjutra na prazan stomak 1 žličicu. Koristite ovaj lijek mjesec i pol.
Tagovi:
tačno.net
Autor 29.7.2013. u 13:40