Muško spolno zdravlje na udaru ljeta

tačno.net
Autor 4.7.2013. u 14:13

Muško spolno zdravlje na udaru ljeta

Slobodnije seksualno ponašanje povećava rizik od spolno prenosivih bolesti

Ljeti pij barem 2 litre tekućine dnevno, kako bi mokrenjem ispirao bakterije iz mokraćne cijevi i iz mokraćnog mjehura te spriječio njihovo umonožavanje i razvoj upala. Nakon kupanja nemoj dugo ostajati u mokrim kupaćim gaćama, a ako si sklon ljetnim ljubavnim avanturama, svakako koristi kondom

Nemoj dopustiti da ti dugo očekivani godišnji odmor pokvare infekcije mokraćnog i genitalnog sustava. Iako se uroinfekcije ne smatraju “sezonskim” bolestima, jer su nešto učestalije u hladnijim mjesecima,ljeto ipak donosi pojedine faktore rizika ili rizičnog ponašanja koji pogoduju njihovom razvoju. Stoga je bitno prisjetiti se nekih savjeta kako bi ljeto proveli urološki zdravo i sigurno.

Najčešća ljetna uroinfekcija je upala mokraćnog mjehura uzrokovana bakterijom Escherichia coli(akutni cistitis). Muškarci su tu u prednosti pred ženama, jer se cistitisi u njih znatno rjeđe javljaju.

Kako stvari ipak ne bi bile previše idealne za muški spol, tu je prostata, žlijezda čije je zdravlje bitno ne zanemariti tijekom ljeta. Simptomi prostatitisa su vrlo neugodni, stoga je pametno misliti na njegovu prevenciju. Osim toga, kao komplikacija prostatitisa može se razviti i upala epididimisa i/ili testisa (akutni epididimitis ili epididimoorhitis).

Nikamo bez vode za piće!

Ljetne temperature dovode do pojačanog znojenja, stoga organizmu treba više tekućine u odnosu na zimske i proljetne mjesece. Unos tekućine treba iznositi najmanje 2 litre na dan, uz dodatni unos ovisno o količini znojenja.

Do uroinfekcija najčešće dolazi uzlaznim putem, što znači da bakterije s kože genitalne regije ulaze u mokraćnu cijev i kroz nju dolaze do mokraćnog mjehura. Iz mokraćnog mjehura mogu otići do prostate i tamo se “začahuriti” unutar njezinog žljezdanog tkiva i pod odgovarajućim uvjetima dovesti do simptoma upale. Zatim iz prostate mogu otići prema tkivu epididimisa i testisa, te i tamo dovesti o upalnog procesa.

Dovoljan unos tekućine je potreban da se mokrenjem ispiru bakterije iz mokraćne cijevi i iz mokraćnog mjehura i da im se ne dozvoli da se umnože do kritične koncentracije kod koje može doći do razvojaupalnog procesa. Također je bitno ne zadržavati mokraću, mokriti kad god se osjeća potreba, a najmanje svaka 3-4 sata.

Osim količine, bitno i koju vrstu tekućine konzumirati. Najveći dio od ukupnog unosa treba biti čista svježa voda. Poželjno je piti i cijeđene sokove (limun, mango, lubenica) razrijeđene s više ili manje vode. Zanemari hladne, zaslađene napitke. U prvi mah mogu izgledati jako primamljivo, ali budi siguran da ti neće donijeti očekivano rashlađenje. A vjeruj, i prostata će ti biti zahvalna, osobito ako još izbaciš, ili bar umanjiš unos gaziranih pića i alkohola.

tačno.net
Autor 4.7.2013. u 14:13