Ništa jednostavnije: Brzinski savjeti za zdravlje koje treba usvojiti

tačno.net
Autor 17.7.2013. u 16:10

Ništa jednostavnije: Brzinski savjeti za zdravlje koje treba usvojiti

Male promjene, velika nagrada: ovi savjeti za zdravlje brzinski su, jednostavni, a nude velike koristi. Ništa od ovoga ne traje dulje od minute ili dvije. O tome se i radi; zdravlje je zbir malih napora koji se višestruko isplata.

1. Jedite crveno grožđe
Istraživanja o raku pokazala su da crveno grožđe može blokirati formacije tumora koje vode do karcinoma dojke. Ne znači to da je grožđe cjepivo protiv raka, ali općenito ima velik utjecaj na poboljšanje zdravlja. No moglo bi vas zanimati ima li čaša crvenog vina iste učinke? Pokazalo se da – nema.
2. Započnite dan čašom vode
Započnite dan čašom vode, čim se probudite. Voda nam pomaže da se osjećamo čisto, zdravo i svježe. Ako baš i ne obožavate vodu, dodajte joj malo limuna – bolji je okus, a limun čisti ponešto jetru, odnosno čisti vas od toksina. I, dakako, osjećat ćete se sitima.
3. Ukinite umjetna sladila
Teško je izbjeći umjetne zaslađivače, ali slatka gazirana pića poput kole prepuna su ih. Opasni su jer povećavaju rizik od srčanih problema, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema. Ono što je kod njih nezgodno je i činjenica da samo povećavaju želju za slatkim.
Vrlo brzo nakon što ih se odreknete spoznat ćete čari voćnih, prirodnih šećera, a uvesti možete i javorov ili agavin sirup, ili možda da probate datuljin slad.
4. Pojedite jabuku dnevno
Stara poslovica “Jedna jabuka svaki dan, liječnika iz kuće van” potkrijepljena je znanstvenim dokazima. Studijom sa Sveučilišta u Iowi pokazalo se da su miševi koji su jeli jabuke svaki dan imali bolju mišićnu masu i bili su u formi.
Koru, znate već, nije poželjno guliti, u njoj se krije ursolična kiselina koja povećava proizvodnju proteina u tijelu koji zaustavlja gubitak mišićne mase. Dobra mišićna masa pomaže sagorijevanju više kalorija tijekom dana te se može reći da jabuka čuva od debljanja.
Ostale namirnice koje sadrže ursoličnu kiselinu su: bosiljak, suhe šljive, brusnice, ružmarin i majčina dušica. Ursolična kiselina također se pokazala dobrom u sprečavanju raka prostate – pogotovo kada se konzumira s brusnicama.
5. Držite zdrave namirnice nadohvat ruke
Da biste lakše posezali za zdravim namirnicama, neka vam budu nadohvat ruke. Voće i primjerice mrkvice u posudi u sredini sobe u kojoj najčešće boravite neminovno će vas navesti da jedete zdravije. Jednostavno ćete radije posegnuti za opranom jabukom, nego se dizati po kokice. Uostalom, nezdrave stvari, ako ih već imate u kući, stavite na što manje vidljiva i teže dostupna mjesta.
6. Provjerite tjeme glave
Ovo, doduše, ne može učiniti sami, ali nije tako strašno otići na dermatološki pregled. Rak kože dvostruko je kobniji na tjemenu ili vratu nego na bilo kojem drugom dijelu tijela. Čak 50 posto melanoma otkriveno je kod frizera! I ne zaboraviti ljeti nositi šešir te kremu protiv sunca.
7. Nosite sunčane naočale
Sunčane naočale ne samo da će vas učiniti glamuroznima, već štititi od koječega. Nabacite ih svaki put kad izlazite iz kuće; odbit ćete rak kože na kapcima, mrenu, degeneraciju i opekline oka.
Naočale ne moraju koštati cijelo bogatstvo, ali moraju imati UVA/UVB zaštitu.
tačno.net
Autor 17.7.2013. u 16:10