Ovo je najgora hrana koju jedete

tačno.net
Autor 12.6.2013. u 13:38

Ovo je najgora hrana koju jedete

Ne stvaraju se sve kalorije na jednak način – dobro je poznato da se one nabolje nalaze u svježoj, cjelovitoj hrani poput voća, povrća, žitarica i proteina, no kada se radi o kupovini u trgovini, postoje određene namirnice koje bi svakako trebalo izbjegavati

Nutricionisti i registrovani dijetetičari otkrivaju koje su namirnice najgore za održavanje težine i vitak stas, piše fitsugar.com.

Mliječni proizvodi

‘To je prva stvar koju svojim klijentima navodim govoreći o namirnicama koje valja izbjegavati’, kaže nutricionistica i autorka knjige ‘The Beauty Detox Solution’ Kimberly Snyder. Osim što su vrlo čest uzrok alergija na hranu, prema njenim riječima, mliječni proizvodi u tijelu mogu ostaviti kiseli talog, što može oslabiti kosti.

‘Priroda nije ‘planirala’ da ljudi piju mlijeko drugih životinjskih vrsta, posebice u odrasloj dobi. Kada idemo protiv zakona prirode, uvijek slijede problemi’, kaže Snyder, dodajući da svoje klijente podstiče na potragu za namirnicama koje sadrže nutritivne sastojke iste kakve imaju mliječni proizvodi, poput kalcija, koji se takođe nalazi u biljkama.

Rafinirani ugljeni hidrati

‘U širokom luku izbjegavajte ove namirnice’, savjetuje Melissa Costello, autorka knjige ‘Karma Chow Ultimate Cookbook’, dodajući: ‘Rafinirani ugljeni hidrati ne pomažu našem tijelu ni u kojem obliku, ni nutricionistički ni duhovno. Sasvim suprotno, iz tijela izvlače i iscrpljuju energiju koja nam je itekako potrebna tokom dana.’

Hrana sa skrivenim šećerima

Ne treba izbjegavati samo obrađenu zaslađenu hranu. Dodani šećer nalazi se posvuda, čak i u proizvodima u koje nikada ne biste posumnjali, kao što su umaci i začini. ‘Pokušajte izbjegavati hranu koja bi mogla sadržavati skriveni šećer’, savjetuje registrovana dijetetičarka Erin Palinski, dodajući da prekomjerna količina šećera u prehrani može podići nivo inzulina. ‘To nadalje može dovesti do povećanog ‘skladištenja’ opasne potkožne masnoće na području trbuhu, zatim do povišenog nivoa triglicerida, pa čak povećati otpor leptina, dovodeći na kraju do povećanog rizika od pretilosti i veći nivi rizika od karcinoma’, kaže Palinski.

Osim toga, vrlo je važno dobro pročitati sve što piše na proizvodu, izabrati hljeb od cjelovitih žitarica i pića zaslađena prirodnim zaslađivačima, poput prirodnog voćnog soka ili pak kokosove vodice, te tako smanjiti svakodnevan unos šećera u organizam.

Hrana s vještačkim aditivima

‘Ova vrsta aditiva pravo je ‘zagađenje’ za vaše tijelo, zato je bolje jesti cjelovite namirnice’, poručuje registrovana dijetetičarka i autorka knjige ‘S.A.S.S. Yourself Slim’ Cynthia Sass. ‘Kada jedemo prave, cjelovite namirnice, nutrijenti iz njih zaista djeluju na naše tijelo te obavljaju određenu funkciju ili postaju konstruktivan dio tkiva – od mišića, preko imunoloških stanica, pa sve do kostiju i kože.’

Izvor: tportal.hr 

tačno.net
Autor 12.6.2013. u 13:38