Prehrana ljeti

tačno.net
Autor 8.6.2013. u 12:55

Prehrana ljeti

Svako godišnje doba nosi svoje prehrambene navike. Osnova je slušati svoj organizam. Zimi trošimo puno energije za zagrijavanje i održavanje tjelesne temperature pa tijelu treba pomoći konzumirajući jaču hranu koja pomaže u zadržavanju topline i štiti nas od mogućih infekcija uzrokovanih padom imuniteta.

Ljeti se dosta tekućine iz organizma gubi znojenjem. Pa je u tom periodu vrlo važno voditi računa o hidrataciji organizma, zato jer nikad zimi ne popijemo vode koliko i ljeti te je dodatno bitno ne opterećivati organizam teškom hranom već se orijentirati na lagano probavljivu hranu bogatu nutrijentima.

Što više voća i povrća, laganih salata, piletine, puretine, ribe i svježe cijeđenih sokova kako bismo organizmu osigurali sve što mu je potrebno. Pritom se izbjegava osjećaj težine nakon obroka. Uvijek preporučam korištenje što kvalitetnijih sezonskih namirnica . Pri odabiru hrane važno bi bilo obratiti pažnju na porijeklo i više nego poželjan eko certifikat. Biranjem voća i povrća, osobito onog s visokim udjelom vode kao što su krastavac, zelena salata, lubenica i sličnih, organizmu se osigurava pravilna hidratacija i neophodni elektroliti zbog visoke iskoristivosti te vode u organizmu. Piletina, puretina, riba, svježe cijeđeni sokovi, povrtne krem juhe, lagane salate, cjelovite žitarice i fermentirani mliječni proizvodi također su idealne namirnice za ljetni period.

Dan je idealno započeti s voćem, zato jer je ono odlično za detoksifikaciju organizma, nakon toga doručak od cijelovitih žitarica (npr. zobena kaša s orašastim plodovima ili pahuljice s jogurtom) koji nas zbog složenih ugljikohidrata održava sitima do 4 sata i polako otpušta glukozu u krvotok, a bitno je jer se ne opterećuje gušterača. Idealan ručak bi bio krem juha od brokule i salata od piletine s krastavcima, kukuruzom, paprikom i komadićima sira po izboru te dodatno začinjenu po želji, uz punozrnati kruh. Idealan međuobrok čini voće, dok bi prijedlog večere bila lešo blitva i lešo bijela riba, npr. oslić.

Variva ne treba izbjegavati, već ih treba redovito konzumirati, ali ne prevruća, zato jer to troši energiju organizma za prilagođavanje temperature hrane, a isto vrijedi i za pijenje hladne vode, koja jako hladna dodatno iscrpljuje organizam. Najbolje je hranu i piće konzumirati kada su na sobnoj temperaturi.

Omiljenim ljetnim namirnicama možete potpuno prirodno pripremiti svoju kožu za sunce. Jednostavno u svakodnevnu prehrane uvrstite namirnice narančaste i crvene boje : breskve, nektarine, rajčice, mrkva i sl. Osim što su prirodni izvori beta karotena , ove namirnice imaju i antioksidativni učinak na naš organizam.

Ljeto je idealan period kada vrlo lako možete reducirati ili samo korigirati svoju tjelesnu težinu. Prilagođenom prehranom ne samo da se reducira težina, već se postiže i bolje zdravstveno stanje. Time se dobiva više energije i naravno zdraviji i bolji izgled. Za one sklonije rigoroznijim postupcima, dijete sa sokovima i voćem su u redu, ali ipak samo kao neki kratki detox program, a ne u smislu izgladnjivanja bez unosa drugih nutrijenata koji su prijeko potrebni. Uz sve navedeno preporuka je obavezno kretanje min. pola sata dnevno. Ljeto je idealno za šetnje, plivanje, ples i sl. Bilo kakva vrsta tjelesne aktivnosti je više nego dobro došla.

Ugodno ljeto!

 

Zrinka Jukić, dipl. ing. nutricionist
CenarZdravlja.net
 

tačno.net
Autor 8.6.2013. u 12:55