Šta sve liječi list vinove loze

tačno.net
Autor 10.8.2013. u 12:57

Šta sve liječi list vinove loze

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K te B6, kao i niacina, gvožđa, vlakana, riboflavina, folata, kalcija, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protuupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Svježe grožđe, grožđice i vino su ljekoviti, a ljekovit je i list vinove loze, bogat vitaminima i mineralima. Na Mediteranu se mnoga jela pripremaju s listom vinove loze, poput grčke dolme (mediteranske verzije sarme kod koje se umjesto kiselog kupusa koriste listovi vinove loze).

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K te B6, kao i niacina, gvožđa, vlakana, riboflavina, folata, kalcija, magnezijuma, bakra i mangana.

Protuupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protuupalno djelovanje. Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti. Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, prehrana koja je bogata protuupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.

Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju provedenom 2010. na Odjelu za dermatologiju univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteriše problem povratka krvi iz nogu natrag u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mogu nateći, što uzrokuje edem.

Ostale koristi

Lišće vinove loze koristi se i za liječenje proliva, teškog menstrualnog krvarenja, krvarenja maternice, čireva i vaginalnog iscjetka. Amerikanci koriste čaj od ovog lišća za proliv, hepatitis i želučane bolove.

Pazite da lišće nije onečišćeno hemikalijama

Dobro operite sirovo lišće vinove prije konzumacije. Porazgovarajte s liječnikom prije unošenja bilo kakvih promjena u prehrani.

Izvor: Magazin.hr

tačno.net
Autor 10.8.2013. u 12:57