Svjetska zdravstvena organizacija: Zagađeni zrak uzrokuje rak

tačno.net
Autor 17.10.2013. u 14:09

Svjetska zdravstvena organizacija: Zagađeni zrak uzrokuje rak

Uzroci zagađenja zraka su višestruki: saobraćaj, elektrane, industrijska i poljoprivredna isparavanja

LONDON – Sumnja da su stanovnici gradova koji su guše u smogu izloženi i najtežim oboljenjima konačno je naučno dokazana: zagađenje zraka uzrokuje rak.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), koja djeluje u sastavu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), objavila je, nakon provedenog istraživanja, da je aerozagađenje kancerogeno.

Zagađeni zrak je sada dodat na listu već poznatih uzročnika raka, kao što su azbest, duhan i ultraljubičasto zračenje.

“Smatramo da je je ovo najvažniji kancerogen iz okoline, opasniji i od pasivnog pušenja”, izjavio je Kurt Straif, šef IARC-ovog odjela za istraživanje supstanci koje izazivaju rak.

IARC je ranije neke od komponenti u zagađenom zraku, kao što su izduvni gasovi iz vozila smatrao kancerogenima, ali ovo je prvi put da je u cjelini zagađeni zrak klasificiran kancerogenim.

Rizik za svakog pojedinca je nizak, ali Straif kaže da su glavni uzorci zagađenja višestruki, uključujući saobraćaj, elektrane, industrijska i poljoprivredna isparavanja.

Zagađeni zrak je kompleksna mješavina koja uključuje gasove i određene materije. IARC je saopćila da se takve materije sakupljaju duboko u ljudskim plućima i mogu biti jedan od osnovnih uzroka raka.

“Za pojedinu osobu ovakve stvari je vrlo teško izbjeći”, rekao je Straif, posmatrajući zabrinjavajuće tamne oblake iz obližnjih tvornica koji se mogu vidjeti sa prozora njegove kancelarije u Lionu.

“Dok hodam ulicom koja je teško zagađena dizel gasovima, pokušam se malo udaljiti”, kaže Straif. “To je nešto što možete uraditi. Činjenica da je skoro svako na planeti izložen vanjskom zagađenju mogla bi podstaći vlade i druge agencije da sprovedu striktnije kontrole isparavanja gasova.”

Straif je dodao da Svjetska zdravstvena organizacija i Evropska komisija razmatraju preporučene dozvoljene granice za zagađenost zraka.

Ranije se zagađeni zrak smatrao uzrokom srčanih i bolesti respiratornih organa.

Anadolija

tačno.net
Autor 17.10.2013. u 14:09