UZORAK POHRANJEN U CRYO-SAVEU UPOTREBLJEN ZA TRETMAN BLACKFAN-DIAMOND ANEMIJE

tačno.net
Autor 22.5.2013. u 14:28

UZORAK POHRANJEN U CRYO-SAVEU UPOTREBLJEN ZA TRETMAN BLACKFAN-DIAMOND ANEMIJE

Zahvaljujući Programu besplatnog porodičnog pohranjivanja dječaku iz Španije omogućen tretman matičnim ćelijama iz krvi pupčane vrpce

Matične ćelije iz krvi pupčane vrpce sačuvane u Cryo-Saveu, vodećoj evropskoj i svjetskoj porodičnoj banci matičnih ćelija, iskorištene su za tretman četvorogodišnjeg dječaka koji boluje od Blackfan-Diamond anemije, oblika kongenitalne anemije, za koju je karakterističan nedostatak crvenih krvnih zrnaca. Transplantacija je urađena 25. aprila 2013. godine u Hospital del Nino Jesus u Madridu, jednoj od najznačajnijih pedijatrijskih klinika u Španiji i ovo je prva transplantacija izvedena u Španiji za ovu vrstu oboljenja. Ova transplantacija je bila moguća zahvaljujući Cryo-Save Programu besplatnog porodičnog pohranjivanja matičnih ćelija, koji omogućava potpuno besplatnu pohranu matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce za porodice koje očekuju prinovu, a imaju već člana oboljelog od oboljenja koje se može tretirati matičnim ćelijama. Za tretman dječaka iz Španije upotrebljene su matične ćelije iz krvi pupčane vrpce od njegove sestre, koje su sačuvane u Cryo-Saveu neposredno nakon poroda. Cryo-Save je jedina privatn banka matičnih ćelija koja ima ovakav program, a u  Bosni i Hercegovini do sada je 37 porodica ušlo u Program besplatnog porodičnog pohranjivanja matičnih ćelija.

Doktori kažu da je transplantacija bila uspješna i da očekuju brzi oporavak dječaka, čiji je život do sada ovisio o transfuzijama krvi te bi ovaj tretman trebao značajno poboljšati njegov kvalitet života. „Do ovog tretmana naš život je bio čvrsto vezan za transfuzije – ne možemo biti sretniji, jer će naš sin sada biti u mogućnosti da živi normalnim životom“, rekla je Elena, majka dječaka. Roditelji dječaka su saznali za mogućnost ovog tretmana kada je Elena bila trudna sa drugim djetetom, koje je postalo donor matičnih ćelija koje mogu njenom bratu omogućiti normalan život. Elena kaže da nisu oklijevali ni trenutka i dodaje:“ Dobili smo priliku da izliječimo svog sina, ukoliko pohranjeni uzorak od kćerke bude kompatibilan sa sinom, i nismo je htjeli propustiti“.

Dr Luis Madero, Načelnik Onkohematološkog odjeljenja u Hospital Nino Jesus, koji je izvršio tranplantaciju matičnih ćelija, kaže da je Blackfan-Diamond anemija oboljenje koje sprečava koštanu srž da proizvodi crvena krvna zrnca, koja su neophodna za prenos kiseonika kroz tijelo. „Transplantacija matičnih ćelija iz pupčane vrpce, posebno od brata ili sestre, danas su preporučena opcija za tretman određenih hematoloških oboljenja, kao što je ova anemija i prednosti nad drugim tretmanima su više nego očigledne“, rekao je dr Madero.

PROGRAM BESPLATNOG PORODIČNOG POHRANJIVANJA

Čim su dobili informaciju da je tretman anemije moguć roditelji su se odmah prijavili za Cryo-Saveov Program besplatnog porodičnog pohranjivanja. „Iz Cryo-Savea su nas obavijestili o svom Programu kada smo se raspitivali o pohrani matičnih ćelija iz pupčane vrpce naše kćerke. Nakon što smo prošli čitavu proceduru i ušli u Program besplatnog porodičnog pohranjivanja, dobili smo sjajnu vijest da su sačuvane matične ćelije kompatibilne sa našim dječakom“, rekla je majka Elena i dodala da su zahvaljujući Programu dobili potvrdu dijagnoze i oboljenja što do tada nije bilo najjasnije. Program pokriva čitav proces koji je neohodan za uspješnu transplantaciju: analiza koja je neophodna da bi se utvrdilo da li su uzorci kompatibilni sa pacijentom koji će biti liječen, te koordinacija tretmana i transport uzoraka iz Cryo-Save laboratorije u Belgiji do bolnice u Madridu.

Vrlo smo ponosni što imamo priliku da pomognemo porodici u problemu. Direktnom podrškom porodicama kojima je to najpotrebnije Cryo-Save pokazuje svoju predanost u izgradnji boljeg društva, što smo ranije dokazali kroz istraživačke projekte sa univerzitetima i institutima“, rekao je Arnoud van Tulder, izvršni direktor Cryo-Savea.

Vesna je majka dvogodišnje djevojčice, koja je prije dvije godine besplatno pohranila njene matične ćelije, jer se prije pet godina liječila od Hodgkinovog limfoma: „Neizmjerna je sreća kad možeš da obezbjediš sigurnost svom djetetu, a znaš kroz kakav si pakao prošao nekog konvencionalnog liječenja određenog oboljenja. Osjećam se sada mnogo sigurnije – ja sam Cryo-Save kontaktirala još prije nego što sam bila trudna, tako da je bila neizmjerna sreća kada sam dobila vijest da sam dobili besplatno čuvanje i kada smo nakon toga čuli da su matične ćelije uspješno sačuvane. Čitava procedura je bila vrlo kratka i brza i mogu preporučiti svima koji misle da postoji šansa da se čuvaju za njih matične ćelije, da kontaktiraju Cryo-Save, jer će informacije dobiti i sve završiti u roku od deset dana.“ izjavila je Vesna Bičić-Tanović, majka koja je ušla u Program besplatnog porodičnog pohranjivanja matičnih ćelija u Bosni i Hercegovini.

Iz FAMILY-PLUS-a, ovlaštenog i ekskluzivnog partnera Cryo-Savea za Bosnu i Hercegovinu kažu da je Program besplatnog porodičnog pohranjivanja kod nas aktivan od 2009. godine i da je do sada 37 porodica iz svih krajeva BiH dobilo priliku da potpuno besplatno pohrani matične ćelije iz krvi i tkiva pupčane vrpce. „U proteklih skoro 4 godine preko 3.200 porodica iz BiH je Cryo-Save-u poklonilo svoje povjerenje – što je preko 95% od svih pohranjenih uzoraka iz BiH i to nije bez razloga. Cryo-Save roditeljima nudi dugoročnu sigurnost pohranjenih matičnih ćelija, jer je svaki uzorak osiguran i reosiguran i jednostavno ne postoji mogućnost da matične ćelije propadnu. Roditelji znaju da smo pravi izbor i da, ako im nekada u životu zatreba, Cryo-Save ih neće iznevjeriti jer su kod nas sve procedure uspostavljene po najrigoroznijim standardima Evropske Unije. FAMILY-PLUS i Cryo-Save su u proteklim godinama realizovali mnogo društveno odgovornih projekata, a jedan na koji smo posebno ponosi je  Program besplatnog pohranjivanja matičnih ćelija. Tretman u Španiji još jednom dokazuje upotrebljivost uzoraka pohranjenih u Cryo-Saveu i njihovu prihvaćenost u klinikama širom svijeta“, izjavila je Sanja Todorović-Vujičić, generalni direktor FAMILY-PLUS.

tačno.net
Autor 22.5.2013. u 14:28