Začini koji čuvaju naše zdravlje

tačno.net
Autor 16.12.2013. u 11:31

Začini koji čuvaju naše zdravlje

Osim što ih koristimo da bi jela bila ukusnija, mnogobrojni začini mogu nam pomoći da ostanemo zdravi i tokom hladnih dana. Začini imaju blagotvorna svojstva, djeluju antibakterijski i antiseptički, stimulišu imunološki sistem, a neki čak i zagrijavaju organizam.

Ovo su začini koji će nas sačuvati od bolesti i koje treba da koristimo tokom hladnih dana.

Cimet: Ovo je jedna od najdjelotvornijih biljaka. Jako je koristan za dijabetičare jer poboljšava aktivnost inzulina. Efikasan je kod popravljanja probave, potiče znojenje i pomaže kod kašlja. Ovaj dodatak jelima ima antioksidativna, antiupalna i antibakterijska svojstva. Smanjuje rizik od nekih vrsta raka i snižava krvni pritisak, holesterol i masnoću.

Đumbir: Svježi đumbir vrijedan je izvor kalcijuma, bakra, mangana, magnezijuma, selena, cinka i željeza. Sadrži vitamine C i vitamine B grupe.

Ali, ljekovito djelovanje đumbir ne duguje toliko sadržaju mikronutrijenata koliko aktivnim tvarima, prvenstveno gingerolima, koji se odlikuju analgetskim, antipiretskim, antibakterijskim i antikancerogenim svojstvima.

Gingeroli imaju i snažna protivupalna svojstva. Đumbir je poznat po sposobnosti ublažavanja mučnina. Olakšava disanje, stimuliše imunološki sistem i potiče tijelo na znojenje, zbog čega je koristan za liječenje prehlade i gripa. Hladniji dani su idealno vrijeme za uživanje u jelima sa đumbirom i u čaju od ovog začina jer pomaže cirkulaciju i grije organizam.

Kurkuma: Ovaj moćni začin prava je riznica vitamina B6, B3, folne kiseline te minerala kalijuma, željeza i mangana. Takođe, dobar je izvor neprobavljivih prehrambenih vlakana, a sadrži i esencijalne omega-3 masne kiseline. Ipak, najveći adut kurkume je kurkumin, koji ima snažno protivupalno i antioksidativno djelovanje. Pogoduje dijabetičarima jer povoljno djeluje na inzulinsku rezistenciju. Povoljno djeluje i na kardiovaskularni sisitem smanjujući nivo lošeg holesterola, istovremeno povisujući nivo dobrog holesterola. Kurkuma ima i antivirusna, antibakterijska, antimikotička i antikancerogena svojstva. Pogoduje i optimalnoj funkciji jetre povećavajući njenu sposobnost detoksikacije. Pošto je zimi i hrana koju unosimo teža, a zbog veće učestalosti virusnih bolesti raste potrošnja i lijekova, ovo svojstvo kurkume može biti od velike koristi.

Bosiljak: Još su stari Grci bosiljak smatrali kraljem začina. Uloga bosiljka je značajna jer osim ukusa pomaže i probavu teže hrane. Otvara apetit, potiče probavu, smiruje upalu sluznice želuca i crijeva. Pomaže kod nadutosti, vjetrova i mučnina. Takođe, liječi upale bubrega i mjehura, a ženama pomaže i kod neredovnih menstruacija. Ekstrakt bosiljka snižava krvni pritisak jednako kao i lijekovi i utiče na nivo proteina koji stežu krvne sudove.

Ruzmarin: Iglice ruzmarina pravi su izvor željeza, čiji nedostatak izaziva umor i anemiju. Bogat je karnosičkom kiselinom, čija je uloga signalizacija mozgu da se odbrani od slobodnih radikala. Ovaj zdravi začin smanjuje rizik od moždanog udara i Alchajmerove bolesti.

Origano: Bogat je mineralima poput niacina, beta-karotena i bakra, a sadrži i brojne druge hranjive tvari. Istraživanja pokazuju da je čak 42 puta bogatiji antioksidansima od jabuke, od borovnica je bolji četiri puta, a od narandže 12. Origano sadrži ruzmarinsku kiselinu koja je snažan antioksidans. Smanjuje rizik od raka, bolesti srca, preranog starenja i ateroskleroze, a ruzmarinska kiselina saveznik je i protiv alergijske astme. Origano je bogat antibakterijskim svojstvima koja uključuju ulje timol i karvakrol, koji zaustavljaju razvijanje brojnih bakterija.

Kim: Ovaj ljekoviti začin potiče rad želuca i žučnog mjehura, poboljšava probavu i ublažava grčeve. Pospješuje izlučivanje mlijeka kod dojilja i uklanja loš zadah. Pošto stimuliše rad bubrega potiče izlučivanje urina. Kim, takođe, pospješuje iskašljavanje i smiruje kašalj, zbog čega je pogodan kao pomoć u borbi protiv prehlada i gripa. U zimskim mjesecima od pomoći je i antiseptičko djelovanje, odnosno sposobnost kima da zaustavi razmnožavanje mikroorganizma.

vijesti.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor 16.12.2013. u 11:31