Zdrave tajne tamne čokolade

tačno.net
Autor 15.7.2013. u 11:10

Zdrave tajne tamne čokolade

Već i vrapci na grani znaju kako je kamen temeljac uravnotežene i zdrave prehrane povećani unos svježeg voća i povrća, no jeste li znali da i čokolada osigurava zdravlje?

Za razliku od komercijalno dostupne čokolade koja je krcata šećerima i siromašna antioksidansima, tamna je čokolada pravi rudnik antioksidansa. Zanimljivo, čokolada s visokim udjelom kakaa (barem 70 posto) sadrži više antioksidansa nego zeleni čaj ili crno vino!

1. SPF

Ako želite zaštititi kožu od oštećenja uzrokovanog Sunčevim UV zrakama, posegnite za tamnom čokoladom koja je bogata antioksidansima. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Nutrition pokazalo je kako osobe koje konzumiraju tamnu čokoladu imaju glađu kožu, 25 posto manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vrijeme zadržava vlagu. Jednako tako, čokoladom možete spriječiti diskoloraciju kože uzrokovanu starenjem.

2. Tamna čokolada čuva srce

Harvardski su stručnjaci analizirali 21 prethodno objavljenu studiju o konzumaciji kakaa s ukupno 2.500 ispitanika. Osim što može smanjiti nivo krvnog pritiska i poboljšati stanje krvnih žila, konzumacija kakaa je odgovorna za smanjenje lošeg holesterola (LDL-a) kod osoba mlađih od 50 godina. Istovremeno se povećao nivo dobrog holesterola (HDL-a).

3. Ako su vam digli pritisak, pojedite čokoladu

Čokolada može sniziti krvni pritisak – ovo su potvrdila brojna istraživanja. Tako je istraživanje Univerzitetske bolnice u Kölnu pokazalo da čak i male količine tamne čokolade daju sličan potencijal snižavanja krvnog pritiska u usporedbi s opsežnim dijetetsk-im mjerama koje su se dokazale efikasnim za smanjivanje krvožilnih problema.

tačno.net
Autor 15.7.2013. u 11:10