Astronaut Luca Parmitano spreman za misiju u svemir

tačno.net
Autor 28.5.2013. u 14:11

Astronaut Luca Parmitano spreman za misiju u svemir

Tri nova člana posade su spremna za lansiranje do međunarodne svemirske stanice (ISS).

Fjodor Yurchikhin leti u Soyuz-u, za Karen Nyberg i Lucu Parmitano se očekuje da će poletjeti iz kozmodroma Baikonur u Kazahstanu u 02:31 po lokalnom vremenu u srijedu (20:31 GMT utorak).

Gruzijac Yurchikhin i amerikanac Nyberg su već bili u svemiru.

Talijan Parmitano ide prvi put, sa 36 kao najmlađa osoba kojoj je dodijeljen dugotrajni zadatak u ISS-u. On je također novi astronaut, član europske svemirske agencije (ESS), izabran za obuku prije četiri godine.

Bivši pilot borbeni će ostati u postaji s Yurchikhin-om i Nyberg-om do studenog.

Njihova misija ima oznaku Ekspedicija 36. Oni će se pridružiti tri osobe koje su već na ISS-u – rusi Pavel Vinogradov i Alexander Misurkin te amerikanac Chris Cassidy.

Let u utorak će biti drugi sastanak sa orbitalnom platformom.

Tradicionalno, Soyuz kapsule će za dva dana doći do 415 km-visoke ISS.

U ožujku je misija kontroleri eksperimentirala šest sati ponovno pridruživanje. To je tehnički teško i zahtijeva neke vrlo precizne orbitalne prilagodbe, ali smatra se da je lakše za posadu jer to znači da ne mora potrošiti toliko dugo u tijesnoj kapsuli.

Luca Parmitano rekao je da uzbuđeno očekuje odlazak u svemir. Ima uknapiran raspored ispred sebe. Vidjeti će sva vozila koja se sada koriste za servisiranje stanice koja dolaze i odlaze u njegovo vrijeme u orbiti, uključujući i eventualno novog Cygnus teretnjaka koji je napravljen u dijelovima u Torinu. Na rasporedu su mu još dvije šetnje u svemiru za rad na vanjskoj platformi. “Sanjao sam da to radim. Biti astronaut znači hodati u svemiru. Za mene, oni su jedna te ista stvar”, rekao je za BBC News.

Thomas Reiter, direktor ljudskih svemirskih letova na ESA, dodao je: “Luca stvarno ima cijeli spektar poslovnih i znanstvenih zadataka, a mi nestrpljivo iščekujemo njegovo lansiranje”.

Rođen u sicilijanskom gradu Paterno, Parmitano očekuje da će donijeti snažni talijanski okus tijekom boravka u orbiti – doslovno. Talijanski kuhari pripremili niz posebne hrane za njega, uključujući lazanje i rižoto.

Ovo će biti isporučeno na ISS u narednim tjednima na europskom robotskom teretnjaku Albert Einstein.

tačno.net
Autor 28.5.2013. u 14:11

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija