Bubašvabe evoluirale – mudrije od ljudi?

tačno.net
Autor 25.5.2013. u 11:00

Bubašvabe evoluirale – mudrije od ljudi?

Američki naučnici su otkrili da ovi mutanti imaju “reorganizovano” čulo ukusa tako da glukoza, kojom se obično oblaže otrov protiv insekata, za njih ima gorak, a ne sladak ukus. 

Istraživači sa Univerziteta Sjeverne Karoline su prije 20 godina primijetili da pojedine službe za uništavanje štetočina ne mogu da se izbore sa bubašvabama jer one jednstavno odbijaju da jedu mamac.

Kako je dr Kobi Skal objasnio u časopisu “Science”, novo istraživanje je pokazalo da je ponašanje insekata rezultat “neuralnog mehanizma”.

U prvom dijelu eksperimenta, istraživači su gladnim bubašvabama ponudili dvije vrste hrane – kikiriki puter i džem.

“Za razliku od kikiriki putera, džem ima visoki sadržaj glukoze”, objasnio je dr Skal.

“Mogli ste da vidite bubašvabe mutante kako se bacaju na džem, probaju ga, a zatim bježe, zgadjene, da bi potom navalile na puter od kikirikija”, dodao je on.

U drugom dijelu eksperimenta, tim stručnjaka je uspio da ustanovi razlog zbog kog su bubašvabe odbijale džem.

Naučnici su pomoću sićušnih elektroda pratili aktivnost receptora za ukus bubašvaba, tj. ćelija koje reaguju na ukus, a koje se nalaze u mikroskopskim dlačicama u ustima insekata.

“Ćelije koje normalno reaguju na gorko, reagovale su na glukozu, što znači da je bubašvabama džem imao gorak ukus”, kazao dr Skal.

U kontaktu sa glukozom su reagovale “poput bebe koja s gadjenjem ispljune spanać”, naveo je on, dodajući da je istraživanje ukazalo na novo poglavlje u borbi ljudi i bubašvaba.

“Nastavljamo da na njih bacamo insekticide, a one stalno evoluiraju kako bi nas nadmudrile”, rekao je dr Skal u izjavi za BBC.

“Uvijek sam imao veliko poštovanje za bubašvabe. One zavise od nas, ali su i veoma vješte u tome da nas iskoriste”, istakao je on.

Tanjug

tačno.net
Autor 25.5.2013. u 11:00

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija