Escherichia coli proizvodi dizel na zahtjev

tačno.net
Autor 3.6.2013. u 12:40

Escherichia coli proizvodi dizel na zahtjev

Zvuči kao znanstvena fantastika, ali tim sa Sveučilišta Exeter uz potporu kompanije Shell razvio je metodu kojom bakterije na zahtjev proizvode dizel. Iako se ova tehnologija još uvijek suočava sa značajnim izazovima koje pred njih stavlja komercijalizacija projekta, dizel koji proizvode posebne vrste bakterije Escherichia coli gotovo je identičan konvencionalnim dizelskim gorivima pa ih ne treba miješati s naftnim proizvodima poput biodizelskih preparata dobivenih iz biljnih ulja. To znači da se može koristiti u okviru postojeće infrastrukture i nisu potrebne nikakve modifikacije motora, naftovoda i tankera .

Bioznanstvenik prof. John Love sa Sveučilišta Exeter kaže: “Proizvodnja komercijalnog biogoriva koje će se moći upotrebljavati bez modifikacije transportnih sredstava bio je glavni cilj ovog istraživanja. Zamjena konvencionalnog dizela s ugljik-neutralnim biogorivom u komercijalnom smislu bio bi ogroman korak naprijed u nastojanjima da se za 80% smanji emisija stakleničkih plinova do 2050. Globalna potražnja za energijom raste, a gorivo neovisno o globalnim promjenama cijene nafte i političkim nestabilnostima, sve je izglednije.”

Bakterija Escherichia coli prirodno razgrađuje šećer u masnoću kako bi izgradila membrane svojih stanica. Uljne molekule sintetičkog goriva mogu biti dobivene iskorištavanjem ovog prirodnog procesa. Proizvodnja većih razmjera uz pomoć E. coli kao katalizatora već je uobičajena u farmaceutskoj industriji. Iako se biodizel već proizvodi u laboratorijima u ograničenim količinama radi se na tome da se taj proces omogući u okviru komercijalne proizvodnje.

Rob Lee iz Shellovog odjela za projektiranje i tehnologiju izjavio je: “Ponosni smo na posao koji se uz korištenje napredne biotehnologije odvija u Exeteru i nadamo se da ćemo uspjeti stvoriti specifične ugljikovodične molekule za koje smo sigurni da će i u budućnosti za njima biti velika potražnja. Iako se tehnologija još uvijek suočava s problemima komercijalizacije, nadamo se da će istraživanje ove nove metode stvaranja biogoriva, zajedno s ostalim inteligentnim tehnologijama, pomoći da se suočimo s ograničavanjem rasta emisije ugljičnog dioksida i pronalaženjem odgovora na porast globalne potražnje za gorivom.”

tačno.net
Autor 3.6.2013. u 12:40