Naučnici otkrili gen odgovoran za srčani udar

tačno.net
Autor 22.12.2013. u 09:40

Naučnici otkrili gen odgovoran za srčani udar

Grupa američkih istraživača otkrila je gen odgovoran za srčani udar.

U naučnom magazinu “PLOS One” objavljeno je da je grupa naučnika iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) otkrila genetsku mutaciju koja uzrokuje probleme s krvožilnim sistemom, pa čak i preranu smrt.

Američki istraživači sa Univerziteta Duke tvrde da takva genetska promjena uzrokuje visoki krvi tlak, visoki nivo holestelora, dijabetes, što u konačnici može dovesti do smrtnog ishoda.

Rezultati istraživanja, koje je trajalo sedam godina, pokazali su da mnogi članovi nekih porodica umru prerano zbog gena odgovornog za srčani udar.

“Pronađena genetska greška vrlo je rijetka i možda sama neće dovesti do objašnjenja kako nastaju druge koronarne bolesti, međutim razumijevanje njezine molekularne prirode nudi nam vrlo značajna znanja. Istraživači bi mogli primijeniti ova saznanja pri istraživanju o tome zašto i kako se mijenja metabolizam i kako te promjene dovode do bolesti”, navodi tim istraživača.

Inače, osobe s tim sindromom imaju visoki krvni tlak, visoku količinu lipida u krvi, dijabetes i imaju veći rizik od srčanih bolesti.

tačno.net
Autor 22.12.2013. u 09:40