Otkrivena formula za pretvaranje cementa u metal

tačno.net
Autor 5.6.2013. u 11:39

Otkrivena formula za pretvaranje cementa u metal

Znanstvenici su otkrili formulu za pretvaranje tekućeg cementa u tekući metal. Ovim bi postupkom cement postao poluvodič, što bi otvorilo vrata profitabilnom tržištu tankih filmova, zaštitnih slojeva i računalnih čipova.

“Ovaj novi materijal može se koristiti na mnogo načina. Jedan od njih je i otpornik u tehnici tankog filma koji se koristi u LCD ekranima s kojeg vjerojatno sad čitate ovaj tekst”, izjavio je Chris Benmore, fizičar s U. S. Department of Energy (DOE).

Ovom se formulom može na jedinstven način proizvesti metalik staklo koje ima karakteristike poput veće otpornosti na koroziju od uobičajenog metala, manje lomljivosti od normalnog stakla, vodljivosti, manjeg gubitka energije u magnetskim poljima te fleksibilnosti. Do ovog se otkrića samo metal mogao pretvoriti u metalik staklo, no sada se to može učiniti i s cementom pomoću procesa zarobljavanja elektrona, fenomena koji je dosad bio poznat samo u otopini amonijaka. Shvaćanje tog procesa u cementu moglo bi pomoći u pretvaranju krutih izolatora u poluvodiče na sobnoj temperaturi.

“Postupak zarobljavanja elektrona i pretvaranje tekućeg cementa u tekući metal otkriven je nedavno, no objašnjen je tek sad. Sad kad znamo kakvi su uvjeti potrebni za stvaranje zarobljenih elektrona u materijalima, možemo ih testirati na drugim materijalima kako bismo provjerili mogu li i oni provoditi struju na ovaj način”, izjavio je Benmore.

Tim znanstvenika proučavao je majanit, sastojak aluminatnog cementa koji se sastoji od kalcija i aluminijevih oksida. Uz pomoć aerodinamičkog levitatora i snopa laserskih zraka, rastalili su ga na temperaturi od 2.000 stupnjeva i obradili u različitim atmosferama kako bi kontrolirali način na koji se kisik veže u dobivenom staklu. Levitator odvaja vruću tekućinu od površine i onemogućava stvaranje kristala. Zbog toga se tekućina hladi i postaje staklo koje može zarobiti elektrone na način potreban za provođenje električne energije.

Znanstvenici su otkrili kako se provodnost javlja kad se elektroni zarobe u strukturu sličnu kavezu koja se formira u staklu. Zarobljeni su elektroni omogućili mehanizam za provodljivost sličan mehanizmu prisutnom u metalima.

Istraživanje je financiralo japansko Ministarstvo obrazovanja, kulture, sporta, znanosti i tehnologije te japanska Agencija za znanost i tehnologiju.

znanost.hr

tačno.net
Autor 5.6.2013. u 11:39

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija