Postoji li siguran seks u svemiru?

tačno.net
Autor 22.5.2013. u 07:49

Postoji li siguran seks u svemiru?

Stručnjaci tvrde da su svemir i seks, na žalost, poput ulja i vode ili poput šibice i benzina – ne miješaju se, a mogu biti i opasni.

NASA-ini dužnosnici istupili su sa tvrdnjom da se kozmički hanki-panki između njihovih astronauta nikad nije dogodio. Međutim, nedavna najava zaklade Inspiration Mars da će 2018. godine u misiju oko Marsa na 501. dan poslati bračne parove, ukazuje na to da bi moglo doći do prvog svemirskog seksa.

No hoće li to biti siguran seks?

“Seks je veoma težak pri nultoj gravitaciji jer nema sile trenja i morate se svim silama truditi da se ne sudarate sa zidovima,” izjavila je biologinja Athena Andreadis sa medicinskog sveučilišta u Massachusettsu. “Pokušajte to načas zamisliti: nema trenja ni otpora.”

Osim postojanja mehaničkih poteškoća u obavljanju samog čina, začeće i rođenje djeteta u svemiru bili bi izuzetno opasni.

“Postoje mnogi rizici začeća u niskoj ili mikrogravitaciji, a jedan od njih je izvanmaterična oplodnja,” tvrdi Laura Woodmansee, autorica knjige “Seks u svemiru”. “Bez zaštite Zemljine atmosfere povećani nivo radijacije vjerojatno bi uzrokovao oštećenja ploda.”

Woodmansee kaže da se na pisanje knjige odlučila nakon što je , između mnogih drugih, intervjuirala i astronautkinje Sally Ride i Shannon Lucid, pišući o izazovima sa kojima se suočavaju žene u svemiru. Zapitala se kako bi trebao izgledati idući čovjekov korak u istraživanju svemira.

“Osjetila sam onda, a osjećam i danas, koliko je za svako društvo koje poduzima svemirska putovanja važno da se govori o seksu i reprodukciji izvan Zemlje. Ili, jednostavnije rečeno, mi moramo točno znati u što se upuštamo zbog posljedica koje mogu utjecati ne samo na nas, već i na buduće generacije ljudskih bića,” izjavila je Woodmansee.

znanost.hr

tačno.net
Autor 22.5.2013. u 07:49

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija