Potvrđeno da na Marsu ima vode

tačno.net
Autor 27.9.2013. u 09:46

Potvrđeno da na Marsu ima vode

Analiza uzoraka kopna Crvene planete potvrdila da se u njegovom sastavu nalazi oko dva odsto vode

ANKARA (AA) – Iz njujorškog Rensselaer instituta su saopćili da je analizom uzoraka kopna planete Mars, koje je prikupio NASA-in svemirsko istraživački robot Curiosity, otkriveno da površinu te planete čini dva odsto vode, a ovo novo saznanje ponovo je uzburkalo antologijsko pitanje o mogućnosti života na Crvenoj planeti.

Zvaničnica Instituta Laurie Leshin je istakla da je novo saznanje o sastavu kopna Marsa veoma uzbudljivo za cijelu naučnu javnost i dodala da se u uzorcima kopna nalaze zapažene količine karbondioksida, oksigena i sumpora.

Naglasivši da je prema dosadašnjim saznanjima površina Marsa zamišljana kao veoma suha pustinja, Leshin je kazala da je otkriće vode na tom planetu veoma važno za naredna istraživanja te planete.

Iako u znatno manjim količinama od površine Zemlje, i na svakom dijelu Marsa se nalazi voda, a naučnici tvrde da se ona može veoma lako izdvojiti prostim zagrijavanjem tog tla.

Ranijim saznanjima je utvrđeno da se voda na Marsu nalazi samo na njegovim polovima i to u obliku leda. Također su pronađeni i tragovi metana.

Ovo naučno istraživanje objavio je list „Science“.

tačno.net
Autor 27.9.2013. u 09:46

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija