Što bi se dogodilo da na Zemlji nema gravitacije?

tačno.net
Autor 22.10.2013. u 09:00

Što bi se dogodilo da na Zemlji nema gravitacije?

Jeste li se ikad zapitali što bi se dogodilo da se gravitacija na Zemlji jednostavno – isključi!

Gravitacija je jedna od onih stvari koje u potpunosti uzimamo zdravo za gotovo. Zapravo, uzimamo zdravo za gotovo još dvije stvari: činjenicu da je uvijek tu, i činjenicu  da se nikada ne mijenja. Ako se Zemljina gravitacija počne značajnije mijenjati, to će imati ogroman utjecaj na gotovo sve,  jer su se sve stvari razvile u skladu s početnim stanjem gravitacije.

Prije nego što pogledamo na promjene u gravitaciji, treba razumjeti što ona jest . Gravitacija je privlačna sila između bilo koja dva atoma . Recimo da imamo dvije golf loptice na stolu . Između atoma tih dviju golf loptica postoji nevjerojatno malo gravitacijsko privlačenje. S druge strane, ako koristimo dva masivna komada olova i precizne instrumente, zapravo možemo mjeriti beskonačnu privlačnost među njima. To je tako samo kod velikog broja atoma na okupu, baš kao u slučaju planete Zemlje, gdje je snaga gravitacijskog privlačenja značajna .

U slučaju  “isključivanja“ gravitacije, stvari koje nisu priključene na Zemlji na bilo koji način bi odletjele u svemir. U zgradama , ljudi bi počeli plutati prema gore dok ne bi ostali na stropu. Na otvorenom, međutim, stvari bi plutale daleko od Zemlje. Zemljina atmosfera bi i sama otplovila u svemir! Neke stvari, poput stabala koje su ukorijenjene u Zemlji ne bi odletjeti jer se održavaju prema dolje. Međutim, sama Zemlja bi se najvjerojatnije raspala na komade i otplovila u svemir!

Razlog zašto se gravitacija na Zemlji nikada ne mijenja je zato što se masa Zemlje nikada ne mijenja. Jedini način da se odjednom promijeni gravitacija na Zemlji je da se promijeni masa planeta. No, promjena u masi dovoljno velika da dovede do promjene u gravitaciji neće se dogoditi u skorije vrijeme.

znanost.hr

tačno.net
Autor 22.10.2013. u 09:00