Čedomir Petrović: Tajni život Hranislava Dobrića – MRŠAVLJENJE

Čedomir Petrović
Autor/ica 18.3.2019. u 13:08

Čedomir Petrović: Tajni život Hranislava Dobrića – MRŠAVLJENJE

Foto: keepcalm-learnenglish.blogspot.com

Nova priča iz Dečjeg kutka i pozivamo roditelje, da svojoj djeci, koja još uvijek nisu naučila čitati, pročitaju priče, a ona druga djeca, koja idu u školu i čitaju, da to učine sama.

Pozivamo djecu Bosne i Hercegovine i iz ostalih krajeva bivše Jugoslavije, da nam šalju svoje pismene radove, tekstove ili crteže, ako žele, mogli bi ih objavljivati na portalu Tacno.net. Tekstovi bi bili za djecu, da govore o ljubavi, ljepotama, osjećanjima, suživotu…Radujemo se malim dječjim piscima i tekstovima ili crtežima.

Donosimo novu priču iz knjige za djecu TAJNI ŽIVOT HRANISLAVA DOBRIĆA”, Čedomira Petrovića u kojoj ima trideset priča Hranislava Dobrića, čuvara zoološkog vrta.

‘On uveče, kad odu svi posetioci, pootvara sve kaveze i pusti sve stanovnike zoo vrta, da izađu, protegnu malo noge, porazgovaraju sa susedima… On im mnogo pomaže u svim njihovim problemima i razgovara s njima, jer je tu mnogo godina i naučio je jezike svih životinja i ptica.’

MRŠAVLJENJE

U zoološkom vrtu ima mnogo porodica. Jedna od njih je i porodica gospodina Nilskog konja. Mama, tata i sin. Oni su potomci nekada čuvenog Nilskog konja, koji se zvao Buca i koji mi je bio jedan od najboljih drugara ovde, u zoološkom vrtu. Mama nilski konj je prava domaćica. Uvek im je kuća čista i uredna. Vodi računa o svom suprugu da uvek bude doteran. O detetu vodi veliku brigu. Uči ga. Pokazuje mu razne stvari. Mene često pozovu na ručak ili na večeru.  Ja ponesem neki sendvić ili slično, jer ja ne jedem njihovu hranu. Probao sam par puta da pojedem malo slame, da ih ne uvredim. Ali teško posle svarim. Sedimo tako i pričamo. Mali nilski konj voli da sedne pored mene i stalno me tera da mu pričam kako je nekada bilo u zoološkom vrtu. Koje su sve životinje živele? O događajima koji su se dogodili… i tako. Sve je bilo harmonično do prošle godine, negde u ovo vreme.

Prolazim jednog dana, a g-đa Nilski konj, sedi u liglštulu i plače. Zastanem, priđem. Dobar dan, gospođo! Dobar dan, gospodine Hranislave! Izvinite na indiskreciji – Ali, zašto plačete?  Šta se dogodilo i da li mogu nekako da vam pomognem? Ona udari u još jači plač i kroz jecanje mi kaže –  Mene moj suprug više ne voli! Kako ne voli?! Pa nemojte tako. Vi ste jedan od najzaljubljenijih parova u celom vrtu. Bilo nekada g. Hranislave! Pa šta se dogodilo? Kaže mi moj suprug – Vidi koliko si se ugojila! Vidi na šta ličiš! Još malo pa ćeš da budeš kao komšinica slonica. Vidi kako je g-đa Žirafa vitka, pa g-đa Noj… i ja bih voleo da mi supruga ima lepu liniju. Gospođo, dajte mi jedan dan vremena. Smisliću ja već nešto! Molim vas g. Hranislave, pomozite mi. Plašim se, ostaviće me i otići drugoj. Toga ne treba da se bojite, jer vi ste jedina gospođa Nilski konj u celom vrtu! Pa jest΄ i to što kažete.

U toku noći mi padne spasonosna ideja i jedva sam čekao jutro, da je saopštim gospođi. Ona već stoji na ogradi. Trese krpu od prašine i čeka me.

Vidite u čemu je stvar. Vi morate da oslabite i to mnogo! Koliko imate, oprostite, gospođa se nikada ne pita za godine i kilograme, ali ja moram znati, zbog situacije. Koliko imate kilograma? Kada sam se poslednji put merila, pre mesec dana, imala sam 2000 kg! A, pa vi morate drastično da oslabite i to odmah. To vam škodi i srcu. Vi sigurno imate i holesterol povećan. Trigliceride i lipide. Kada ste poslednji put pravili krvnu sliku? I ne pamtim. A kako stojite sa krvnim pritiskom? Kada mi je vaš prijatelj veterinar, g. Marinko merio prošle godine, eksplodirao mu je aparat! Eto, vidite. Ovako ćemo. Svako jutro, po malo da trčimo po vrtu, a uveče pešačimo. Izbacićete… oprostite, koliko obroka imate u toku dana? Osamnaest! Osamnaest!? Svešćemo na deset! G. Hranislave, pa umreću od gladi! Gospođo, hoćete li da zadržite svoga supruga ili ne? To želim više od svega na svetu!  Onda smo se dogovorili. Ješćete samo zdravu hranu. Od soje. Bez masti i kalorija. Kupatilo ćemo da zagrejemo, da bude kao u sauni, a ja ću sve vreme biti sa vama, da ne padnete u iskušenje!

I krenemo mi sutradan u drastično skidanje kilaže. Trčkarali smo ujutru. Šetali se uveče. Ja sam sedeo s njom u vrelom kupatilu. Znojili smo se. Preznojavali. Nisam jeo, da joj ne pravim zazubice i posle mesec dana smo uspeli! Ja, iovako mršav, skinuo sam 10 kg, a gospođa Nilski konj 350 kg!

Sutradan kada smo završili našu terapiju skidanja kilograma, jedva se nekako doteturam do njihovog stana. Ona sva sija od sreće. Skakuće po dvorištu i pevuši. Gospodine Hranislave, ne znam kako da vam zahvalim? Moj suprug je oduševljen mojim izgledom i ponovo me mnogo voli! Navratite večeras da malo popričamo. Ne znam gospođo, videću. Imam neka vrlo važna posla. Možda sutra?

Idem, a sve nekako lelujam. Skoro ništa nisam jeo mesec dana! Oslabio sam 10 kg! Samo sam uspeo da se doteturam do kioska sa viršlama i da naručim, deset pari viršli i osam parčeta hleba… za početak! Eto, tako je to bilo…

Dobijem poruku preko papagaja Rileta, da me traži g-đa Cica slonica. Naslućujem da i ona želi da oslabi. Mogu da joj pomognem, ali prvo treba da se vratim na svoju kilažu i da nabacim još nekoliko kilograma viška, da bih mogao da izdržim kuru mršavljenja, sa g-đa Cicom slonicom.

 

Čedomir Petrović: “TAJNI ŽIVOT HRANISLAVA DOBRIĆA” 

Prva priča: HRANISLAV DOBRIĆ

Druga priča: ČOVEK

Treća priča: MIŠKO

Četvrta priča: OTMICA

Peta: MASKENBAL

 

Čedomir Petrović
Autor/ica 18.3.2019. u 13:08