Demantij privrednog društva KAVAT d.o.o. Novi Travnik na pisanje portala Tacno.net

tačno.net
Autor 3.6.2022. u 08:34

Demantij privrednog društva KAVAT d.o.o. Novi Travnik na pisanje portala Tacno.net

Donosimo demantij, koji smo dobili 2.6.2022. godine od privrednog društva KAVAT d.o.o. Novi Travnik, na tekst objavljen na našem portalu dana 25.03.2022. godine pod naslovom “Divlji kapitalizam bez moralnog kompasa” autora Edina Osmančevića. 

“U skladu sa ovlaštenjima iz člana 8. Zakona o zaštiti od klevete FBIH, te člana 10. i 23. Kodeksa za štampane i online medije BIH, u roku od 30 dana od objave teksta na portalu Tačno.net pod naslovom “Divlji kapitalizam bez moralnog kompasa” autora Edina Osmančevića, objavljen dana 25.03.2022. godine, pozivamo vas da objavite 

DEMANTIJ 

iz razloga što su u navedenom tekstu iznesene neistinite informacije, koje ovim putem ispravljamo i pružamo priliku da javnosti sazna istinu o iznesenom.

Naime, na portalu Tačno.net je dana 25.03.2022. godine objavljen tekst pod naslovom “Divlji kapitalizam bez moralnog kompasa” koji bez profesionalnog i etičkog kompasa iznosi niz neistina o uslovima rada i tretmanu radnika u tvornici „Kavat“ u Novom Travniku.

Očigledno je da cilj ovog članka nije objektivno informisanje javnosti nego nanošenje štete  poslovnom ugledu i rejtingu ovog brenda i poslodavca, na kojeg smo ponosni već dugo godina.

Novinari i urednici ne smiju objavljivati netačne ili krivonavodeće sadržaje, propisano je u članu 7. KODEKSA ZA ŠTAMPANE I ONLINE MEDIJE BiH.

Kodeksom časti BH novinara propisano je da su novinari u svom radu dužni pravilno obavještavati javnost i poštivati načela zaštite ljudskih prava, dostojanstva i slobode ličnosti, uvažavati pluralizam ideja i mišljenja, pridonositi jačanju pravne države i kao demokratski dio javnosti sudjelovati u kontroli nad djelovanjem vlasti i politike, što je u ovom članku grubo pogaženo.

Ovim putem demantujemo sve zlobne i zlonamjerne napise iz navedenog članka te obavještavamo javnost da je brend Kavat nastao i izgrađivao se u Švedskoj od 1945. godine, da je od 2009. godine prisutan u BiH, da se tvornica ovog brenda nalazi u Novom Travniku.

Etika novinarskog poziva podrazumijeva dužnost novinara da poštuje etiku javne riječi i kulturu dijaloga, uvažavajući dostojanstvo i integritet osobe o kojoj polemizira, građanska prava i slobode, nastojeći ostati nepristran. Da bi se ostvarili principi novinarske etike nužno je bilo saslušati i menadžment tvornice Kavat, kako bi se dale tačne informacije javnosti, a ne iskrivljeni i lažni podaci usmjereni na diskreditaciju ovog uspješnog privrednog društva.

Već i sam naslov: ”Divlji kapitalizam bez moralnog kompasa” koji je korišten za prikazivanje  Kavata, jasno govori kako je motiv autora ovakvih tekstova sve, samo ne dobronamjeran.

U nastavku ispravljamo neistinito inesene informacije koje glase:

  • U objavljenom tekstu stoji da plata jednog radnika „Kavata“ iznosi 470-480 maraka, a istina je da je neto plata radnika u proizvodnji 550 KM, uz topli obrok 195 KM, uz plaćen prekovremeni rad i radne subote, plus organizovan prijevoz za radnike i osiguranje od povreda 24 sata svim danima,
  • U objavljenom tekstu stoji da radnici nisu organizovani u sindikat zbog prijetnji otkazima od strane njihovog direktora Smaila Šabića, a istina je da direktor nema uticaja na organizovanje radnika, osim što isto podržava i stimuliše radi zakonite zaštite prava radnika, međutim, interesantno je da su upravo svi uposlenici Kavata jednoglasno potpisali peticiju kojom se odriču mogućnosti formiranja sindikata, također organizovan je i sastanak 13.04.2022.godine sa sindikatom gdje su prisustvovali predstavnici Ministarstva privrede SBK-a i predsjednik sindikata Zlatibor Kojičić, na tom sastanku su radnici ponovili da ne žele biti članovi sindikata.
  • U objavljenom tekstu stoji da se prekovremeni rad radnicima „KAVAT“-a ne plaća, a istina je drugačija, prekovremeni je plaćen što se jasno može vidjeti na platnim listama radnika firme Kavat d.o.o..
  • U objavljenom tekstu stoji da trudnice ostaju momentalno bez posla nakon saznanja da su gravidne, a istina je da trudnice kod ovog poslodavca imaju svaku vrstu privilegije, te da su tokom trudnoće zaštićene od teških poslova, čak su u brojnim slučajevima   produženi ugovori upravo zbog trudnoće. Na kraju majčinstvo je blisko mnogim radnicama Kavata, više od 35 radnica je rodilo jedno ili više djece za vrijeme zaposlenja u našoj firmi, a zaposlene su do današnjeg dana.
  • U objavljenom tekstu stoji da kultura ćutanja i poltronskog, najamnog odnosa prema poslodavcu prožima radnu sredinu u kojoj nema empatije i solidarnosti među radnicima i gdje se o problemima ne priča otvoreno i transparentno zbog straha od gubitka radnog mjesta i represalija, što je apsolutna neistina. Istina je sasvim suprotna, jer empatija i solidarnost jesu karakteriste radne atmosfere u Kavatu, prijetnje, ucjene ili slična vrsta komunikacija su nepoznanica u ovom okruženju, ne postoji distanca između menadžmenta i radnika i svaki, pa i privatni problem ovdje nailazi na podršku. Zajednički izleti, druženja, paketići za djecu, već dovoljno govore o navedenoj tvrdnji, pa se u vrijeme kada mnogi proizvodni kapaciteti imaju problem sa radnom snagom, ovdje redovno traži posao, upravo zato što slove kao dobar poslodavac. Plata nije jedini parametar po kojem se mjere uvjeti rada, upravo međuljudski odnosi, poštovanje i podrška ponekad su i važniji.

 Na kraju ovih neistinitih pisanja između ostalog stoji: „divlji kapitalizam je izgubio moralni kompas ubijajući sve ljudsko u radniku – proleteru. Bojkot njihovih proizvoda i vraćanje vlastitog samopoštovanja davanjem otkaza lošim poslodavcima je jedini pravi odgovor!“

Nakon toga je potpuno jasan cilj i ogoljeni nalogodavci ovakvih napisa, a istina i novinarska etika odavno zaboravljeni. Stoga očekujemo da ćete ovaj demantij prenijeti u cjelosti, uputiti izvinjenje i ukloniti sporne sadržaje iz vaših medija, jer je istima ugrožena reputacija naše firme, vrijedan rad i trud, a povredom pravila i normi novinarske etike iznesene brojne neistine i učinjena kleveta sa ozbiljnim pravnim i materijalnim štetnim posljedicama, zbog čega smo prisiljeni potražiti sudsku zaštitu.

KAVAT d.o.o. Novi Travnik”

tačno.net
Autor 3.6.2022. u 08:34