Polaznici Opće škole planinarstva HPD „Bjelašnica 1923“ pohodili Maglić

Sanela Gojak
Autor 27.8.2020. u 12:58

Polaznici Opće škole planinarstva HPD „Bjelašnica 1923“ pohodili Maglić

Maglić – foto SG

Dodjelom diploma, izložbom fotografija i obilježavanjem 79. rođendana Elze Babić planinarke i vodičice HPD „Bjelašnica 1923“ završena je Opća škola planinarstva koju je organiziralo ovo planinarsko društvo. Škola se odvijala od 18. juna do 16. augusta 2020. godine serijom predavanja i praktičnog djela u kojem je 18 planinara i planinarki uzelo učešće.

Program ljetnog tečaja „Opća škola planinarstva“ izradio je član Upravnog odbora i voditelj Visokogorskog povjerenstva HPD „Bjelašnica 1923,“ te instruktor Gorske službe spašavanja Stanice Sarajevo Selver Ajrulahi.

Elza Babić 

Osim Selvera Ajrulahija, iskusni dugogodišnji planinari i vodiči Ana Dlouhi, Elza Babić, Admir Ibričić i Ivan Žilić su polaznike škole planinarstva upoznali s osnovama planinarstva, pripremom za odlazak u planinu, topografijom i orijentacijom u prirodi, meteorologijom, planinarskom opremom, poznavanjem prve pomoći, opasnostima u planinama, korištenjem tehničke opreme, markiranjem i održavanjem staza, itd.

Instruktor Ajrulahi  je nakon uspješnog položenog pismenog testa, u nedjelju, 16. augusta planinarsku grupu Opće škole planinarstva izveo na završni izlet, odnosno na planinarsku poslasticu – najviši vrh u Bosni i Hercegovini Maglić (2386 m n/v).

Maglić

Penjanje na Maglić je zahtjevno, prije svega, jer su se planinari prilikom kretanja po stijenama uz pomoć sigurnosnih sajli, koristili prusikom i karabinerima, tako su za tri do tri i po sata uspjeli doći na sami vrh. Vremenska prognoza je bila idealna za pohod na Maglić, i magla koja je okupirala krajnju visinu Maglića nije pokvarila raspoloženu grupu Opće škole planinarstva jer su uspjeli bez povrede stići do željenog cilja.

Maglić

Prije samog Maglića, Ajrulahi je u praktičnom dijelu polaznike Opće škole planinarstva odlučio povesti u prirodu na sarajevski Trebević. Umjesto uobičajene rute koja podrazumijeva penjanje na sami vrh Sofe (1629 m n/v), polaznici Opće škole planinarstva su kretali novim stazama, a neki od njih su i prvi put došli do Bijele stijene odakle se prostire predivan pogled na Sarajevo.

Polaznici Opće škola planinarstva su prije Trebevića i Maglića, boravili na planinama Bjelašnici i Treskavici.

Treskavica

Na Bjelašnici su na lokaciji bivka “Bozja-Kunath” (1750 m n/v) bili u prilici da uče u praksi abecedu alpinizma, čuvenu čvorologiju kako bi se sutra mogli samostalno i sigurno kretati po opasnim i zahtjevnijim planinama.

Pojedini polaznici su naučili svezati najvažnije čvorove u planinarstvu kao što su vodička osmica, te napraviti sigurnosni pojas od prusika, odnosno bulin čvor, ambulantni, osiguravajući, itd.

S obzirom na to da je ovo ljeto obilovalo kišnim vremenom, polaznici Opće škole planinarstva HPD „Bjelašnica 1923“ su morali djelimično i pokisnuti, odnosno upoznati se sa situacijom kako postupiti i ponašati se na planini kada je nevrijeme.

Treći izlet u prirodi je bio 25. jula ove godine kada je Selver Ajrulahi planirao povesti grupu planinara na Malu ćabu (Pakliješ ili Đokin toranj) koji se nalazi na 2088 metara nadmorske visine. Vrijeme je bilo sunčano u jutarnjim satima, ali kako se odmicala planinarska tura, počela je sitna kiša padati da bi pet minuta prije završnog uspona prerasla u pljusak koji će planinare okrenuti nazad.

Treskavica

Dakle, pljusak i grmljavina su objektivne opasnosti na planini, što je bila i jedna od tema predavanja na ovom ljetnom tečaju Opće škole planinarstva, a to znači da treba znati kada je vrijeme prekinuti planinarski pohod.

Sredstva za održavanje obuke u planinarstvu osigurao je HPD uz pomoć HKD Napretka. Simbolična kotizacija po polazniku je iznosila 30 KM. Tečaj je podržao i Planinarski savez Federacije BiH, čiji član je HPD „Bjelašnica 1923.“

S obzirom na pooštrene mjere vezane za situaciju oko virusa covid 19, teorijska nastava tečaja održavala se u HPD planinarskom klubu pod uvjetima koji su propisani odlukama nadležnih organa o ponašanju sudionika skupova – maska i distanca uz dezinfekciona sredstva.

Planinari tokom posjete bh. planinama, nažalost, svjedočili su prizorima uništavanja šuma po Bjelašnici i Treskavici.

Josipova staza, juli –  foto HPD Bjelašnica 1923

 

Sanela Gojak
Autor 27.8.2020. u 12:58

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija